Kosteuden hallinta Heinolan asuntomessukohteessa

Kosteusturvallisuus on yksi tärkeimpiä asioita rakennuksen elinkaaren ja pitkäikäisyyden kannalta. Siksi siihen onkin jo usean vuoden ajan panostettu yhä enemmän tutkimuksella, koulutuksella ja kehittämällä erityisiä laitteita. Nyt markkinoille on tullut käänteentekevä järjestelmä, joka toimii langattomasti - rakenteen sisältä! Tämä rakennekosteuden seurantajärjestelmä on käytettävissä talon koko elinkaaren ajan.

Järjestelmän on kehittänyt Vigilan Oy. Toimitusjohtaja Eero Tommila kertoo kehitystyöstä:

Hanke käynnistettiin reilut kolme vuotta sitten teknisen korkeakoulun sovellutuselektroniikan laboratoriossa. Se laajeni sittemmin Tekes-hankkeeksi ja sisällytettiin myös "Terve talo "-ohjelmaan. Mukana on ollut useita yrityksiä ja julkisia tahoja. Nyt se on käynyt läpi niin perusteellisen kehitysprosessin, että noin vuosi sitten uskalsimme lähteä kaupallistamaan sitä.

Järjestelmä muodostuu perusanturista, joka on betoni- tai tiilirakenteen sisään sijoitettava kelakondensaattoripiiri. Se kiinnitetään erikoislaastilla, joka on kehitetty kosteusteknisesti oikeanlaiseksi. Magneettikentän avulla rakenteen kosteus pystytään lukemaan erillisellä lukulaitteella. Heinolan messutalon märkätilassa antureita asennettiin sekä syvemmälle, suoraan valuun että vedeneristyksen alle, lähemmäs pintaa.

Ensimmäinen hyöty järjestelmästä saadaan jo rakennusvaiheessa, kun ryhdytään asentamaan pintamateriaaleja lattiaan. Betonivaluun istutettu anturi kertoo kuivumisen edistymisen tietyllä syvyydellä. Näin voidaan varmistua siitä, että rakenteet ovat varmasti riittävän kuivat. Heinolan talossa käytettyjen antureiden asentamiseen enimmäissyvyys on noin 5-6 cm.

Tyypillisimmät asennuspaikat märkätiloissa ovat lattiakaivon ympäristö ja suihkun viereiset seinät. Märkätiloihin on tehty erityinen märkätilasetti, jossa on 10 anturia sekä asennus- ja käyttöohjeet.

Anturi on ylivoimainen tarkkaankin nenään verrattuna

Heinolassa ensimmäinen tarkistusmittaus tapahtui puolen vuoden asumisen jälkeen. Syvemmän valun anturi antoi betonirakenteen suhteelliseksi kosteudeksi 89 prosenttia ja pinta-anturi 83 prosenttia. Ero johtuu siitä, että kosteus haihtuu syvemmällä hitaammin. Molemmat arvot kertoivat terveestä kehityksestä.

Myös seinän sisään oli asennettu antureita. Kaikkein märimmällä kohdalla, suoraan suihkusetin alla suhteellinen kosteus osoittautui olevan 65 prosenttia. Huomattavasti lattian arvoja alhaisempi luku selittyy sillä, että seinä on tehty kuivista kappaleista ohutsaumamuuraamalla: vesipitoisuus on ollut jo rakennustöiden yhteydessä huomattavasti pienempi kuin märkätyönä tehdyssä betonilattiassa.

Yksi hyöty on lisäksi se, että taloa joskus myytäessä ostajalle voidaan antaa todellisia, mitattuja arvoja. Hänen ei siis tarvitse olla vain kuntotarkastuksen varassa.

Märkätilasetti maksaa noin 83 euroa. Lukulaite on hinnaltaan noin 800 euroa, mutta sitä ei suinkaan jokaisen tarvitse ostaa. Se on tarkoitettu lähinnä alan yritysten, isännöitsijöiden ja huoltomiesten käyttöön. Pientalopuolella tietyt talopakettivalmistajat sisällyttävät jo nyt tämän järjestelmän toimitukseensa, jolloin koko palvelun voi tilata heidän myyntiedustajiltaan.

Kun järjestelmä maksaa rakentajalle reilut 80 euroa, yhdenkään uuden rakentajan ei kannata jättää sitä asentamatta. On vain muistettava tarkastaa arvot säännöllisesti: tarkoitettu hyötyhän jää saavuttamatta, jos mittaamaan tullaan vasta sitten, kun piilossa syntynyt ongelma on havaittavissa paljaalla silmälläkin. tai nenällä.


(JKA 8.2.2004)

Lue myös:

    Uusimmat