Koskettava elokuva Syyrian sodan keskeltä – Waad avioitui ja sai lapsen: "Miksi minun olisi pitänyt lakata elämästä elämääni?"

Kamera kädessä sodan keskellä 2:01
Waad al-Kateab tallensi aleppolaisten arkea sodan keskellä viiden vuoden ajan.

Kun protestit Syyrian hallintoa vastaan alkoivat, parikymppinen opiskelija päätti tallentaa tapahtumat kuviksi kertoakseen tarinansa, mikäli hän ei selviäisi sodasta. Useiden satojen tuntien materiaali alkoi ensin kiinnostaa ulkomaisia medioita ja lopulta ne päätyivät koskettavaksi dokumentiksi. 

Syyrialainen Waad al-Kateab oli 20-vuotias markkinoinnin opiskelija Aleppon yliopistossa, kun protestit presidentti Basar al-Assadin hallintoa vastaan alkoivat vuonna 2011.

– Vaadimme vain sitä, mitä kaikki ihmiset maailmassa haluavat: ihmisarvoista elämää, vapautta ja oikeudenmukaisuutta, Waad al-Kateab kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Pian protestien alettua aleppolaisille kuten syyrialaisille ylipäätään kävi selväksi, että hallinto kertoo tarinaa, joka ei vastaa kansalaisten kokemusta tapahtumista.

– Niinpä aloin kuvata – ensin puhelimella, myöhemmin kameralla. Halusin tallentaa tapahtumat, ja antaa arkistoni jonkun käyttöön, joka voisi kertoa tarinamme, jos me kuolisimme, sanoo Waad al-Kateab.

Videoarkistoon karttui viiden vuoden aikana yli 300 tuntia materiaalia. Englantilainen Channel 4 löysi al-Kateabin työt Youtubesta, ja pian alkoi yhteistyö uutisten merkeissä. Lopulta yhteistyö laajeni dokumenttielokuvan tekemiseksi.

Arki sodan keskellä

Waad al-Kateab ei yrittänyt paeta sotaa, vaan jatkoi parhaan kykynsä mukaan arkeaan pommitusten keskellä kamera kädessään. Hän löysi puolison, he avioituivat ja saivat lapsen.

– Miksi minun olisi pitänyt lakata elämästä elämääni, ihmettelee al-Kateab.

Perheen perustaminen sodan keskelle oli iso päätös.

– Meistä tuntui, että uuden elämän luominen sodan keskelle oli oikea ratkaisu. Olimme vahvempia kuin ympäröivät olosuhteet, kertoo al-Kateab.

– Kaikki jatkoivat mahdollisimman normaalia elämää. Sodan keskellä rakastutaan, mennään naimisiin, saadaan lapsia. Sota ei voi kukistaa elämää.

– Kun raskaana ollessani kuvasin tätä kaikkea, ja tunsin vauvan hassut liikkeet sisälläni, olin vahva. Näin siitä huolimatta, että tiesin voivani kuolla minä päivänä tahansa. 

Vaikka Waad al-Kateab kertoo tunteneensa itsensä vahvaksi, olivat pelko, paniikki ja painajaiset jatkuva osa elämää.

Taivas antoi toivoa

Elokuvan nimeksi tuli For Sama (Samalle). Sama on sodan keskelle syntyneen tyttären nimi. Arabiankielinen sana sama merkitsee taivasta. 

– Annoimme hänelle nimen Sama (Taivas), koska hän on tulevaisuus ja tahdomme taivaan olevan taas pilviä ja lintuja varten. Sodan vuoksi taivas tarkoitti meille pommikoneita ja ammuksia, halusimme muuttaa sen, kertoo al-Kateab.

Lopulta Waad perheineen joutui lähtemään Syyriasta. He asuvat nykyään Lontoossa, ja perhe on kasvanut toisella tyttärellä.

Lue myös:

    Uusimmat