Todistaja näki Koskelan teinimurhasta syytetyt pojat puistossa: "He vaikuttivat olleen humalassa kaikki kolme"

Helsingin käräjäoikeudessa jatkuu tänään Koskelan teinimurhan käsittely. Syytteessä on kolme vuonna 2004 syntynyttä poikaa. Näiden syytetään murhanneen ikätoverinsa viime joulukuun alussa Helsingin Koskelassa.

Kaikki kolme syytettyä kiistävät syyllistyneensä murhaan. 

Kaksi pojista myöntää syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen, yksi poika myöntää syyllistyneensä vain uhrin pahoinpitelyyn.

Tänään syytetyt pääsevät itse ääneen oikeudessa ja heitä on määrä kuulla siitä, miksi he pahoinpitelivät ja surmasivat 16-vuotiaan uhrin. Syytetyt kertoivat keskiviikkona oikeudenkäynnin alkaessa, että heidän tarkoituksensa ei ollut tappaa uhria.

Käräjäoikeuden mukaan poikien kuulemien tapahtuu suljetuin ovin, joten media ei tuolloin pääse paikalle saliin. Perjantaina on kuitenkin tarkoitus kuulla myös todistajia ja niiden kuulemisen ajan media voi olla paikalla. 

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä Helsingin käräjäoikeudessa. Seuranta alkaa kello 10.

Yleisössä paljon nuoria

Klo 10: Kolmea syytettyä poikaa on nyt kuultu tunnin ajan, ja nyt istunto jatkuu julkisena. Seuraavaksi kuullaan kahta todistajaa ja sen jälkeen syytettyjen kuuleminen jatkuu suljetuin ovin.

Yleisöä on tänään oikeudessa paikalla huomattavasti enemmän kuin keskiviikkona. Saliin saapui useita nuoria.

Klo 10.02: Syytetyt pojat istuvat turvasalin etuosassa. Heistä kaksi kääntyi katsomaan yleisöön päin, kun yleisö päästettiin saliin. 

Todistajana kuultiin naista, joka näki pojat puistossa

Klo 10.07: Oikeudessa kuullaan nyt todistajana naista, joka näki pojat Koskelan puistossa illalla 4. joulukuuta ennen henkirikosta.

– Olin menossa yövuoroon töihin ja tulin normaalia reittiä, mitä yleensäkin kuljen. Kello oli noin 20.10, normaali työhönmenoaika. Näin kaverit kävelemässä seinän vieressä puistossa reilun kahden metrin välein, keski-ikäinen nainen kuvaili oikeudelle.

Nainen kiinnitti nuoriin huomiota, koska nuoriso on hänen mukaansa aiemminkin pitänyt alueella juhlia lavan ja sen viereisen katoksen luona.

– He jatkoivat kuitenkin matkaa, eivätkä pysähtyneet lavan luo. Ensimmäisenä kulkenut kääntyi katsomaan, tulevatko muut perässä. Keskimmäinen poika kantoi jotain sylissään, tulkitsin sen kaljalaatikoksi. Viimeisenä tullut oli aika huonossa kunnossa. Liikkuminen oli epävarmaa ja horjuvaa, hän kulki hoippuen.

Nainen tulkitsi pojan olleen humalassa.

– Itselleni tuli olo, että nyt pitää olla varuillaan. Olotila oli semmoinen, nainen kuvaili.

Nainen kertoi, että hänen välimatkansa poikiin oli niin pitkä, ettei hän pystynyt näkemään näiden kasvoja. Nainen arveli olleensa lähimmillään 15 metrin päässä pojista, mutta tuohon aikaan illalla oli pimeää.

Nainen tulkitsi poikien olleen humalassa, mutta viimeisenä tullut oli selvästi huonokuntoisin.

– He kulkivat hätäisesti ja reippaasti, tuli olo, että heillä on kiire.

Syytettyjen poikien asianajajilla ei ollut mitään kysyttävää todistajalta.

Nainen huusi pojille puistoon

Klo 10.30: Toisena todistajana oikeudessa kuullaan naista, joka huusi pojille "mitä siellä tapahtuu". 

Tätä todistajaa kuullaan Ruotsista käsin videoyhteyden välityksellä.

Nainen oli Koskelan puiston viereisellä pysäköintialueella 4. joulukuuta. Nainen käveli kahdeksan aikaan illalla parkkipaikalla, kun hän oli menossa äitinsä luo.

Naisella oli kuulokkeet päässään, mutta hän näki puistossa liikettä, johon hän havahtui.

– Pimeydessä näkyi kaksi poikaa ja yksi poika maassa. Otin heti kuulokkeet pois ja kävin huutamaan heille, "mitä siellä tapahtuu".

– Näytti siltä, että poika maassa oli vain juovuksissa. He näyttivät nuorilta aikuisilta, pojilta. He vaikuttivat olleen humalassa kaikki kolme, nainen kuvaili.

Kun nainen huusi pojille, joku heistä huusi naiselle takaisin, ettei mikään ole hätänä.

– He sanoivat, että kaikki on tosi hyvin, lähde sinä pois, lähde sinä pois.

Hetken ajan nainen ja pojat huusivat toisilleen.

Nainen soitti isosiskolleen ja pyysi tämän paikalle arvioimaan tilannetta.

– En nähnyt kasvoja, oli pimeää. Pojat olivat enemmänkin vain kolme varjoa siellä.

Isosisko saapui paikalle parissa minuutissa ja naiset tuijottivat yhdessä poikia.

Nainen ei halunnut mennä poikien luo, ja välissä oli aita.

– Tilanne oli sen verran uhkaava, etten halunnut tämän kokoisena naisena mennä sinne.

Siskokset tuijottivat hetken aikaa poikia, kunnes pojat keräsivät kaljansa ja lähtivät kauemmas puistossa.

– Yksi pojista oli huonossa kunnossa, kovassa humalassa. Hän oli kaatuneena maassa istuallaan. Kaksi poikaa oli hänen ympärillään.

Nainen arveli, että jos tilanne oli ollut uhkaava hänen nähdessään pojat, nämä muuttivat käytöstään nopeasti hänet huomattuaan, jotta tilanne ei näyttäisi ulospäin uhkaavalta.

Nainen arveli olleensa noin 30 metrin päässä pojista. Pojat olivat pimeässä.

Todistaja näki kahden pojan pitelevän kiinni huonokuntoisimmasta pojasta, kun he lähtivät siirtymään kauemmas naisten lähettyviltä.

– He pitivät hänestä kiinni tukemismielessä.

Nainen ei nähnyt tilanteessa väkivaltaa.

Klo 10.40: Todistajat on nyt kuultu ja istunto jatkuu koko loppupäivän ajan suljetuin ovin. Kaikkia syytettyjä kuullaan ilman yleisön läsnäoloa.

Seuranta päättyy tähän. Oikeudenkäynti jatkuu maaliskuun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat