Kosher-ruoka on turistille elämys

Jerusalem on juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin pyhä kaupunki, joka on alueella vallitsevista levottomuuksista huolimatta vierailun arvoinen paikka.

Jerusalemissa viisi vuotta työskennellyt Leena Reikko toivoo, ettei Jerusalemia katsottaisi pelkästään negatiivisen uutisoinnin valossa.

− Minne hyvänsä maailmassa tänä päivänä menee, mitä tahansa voi tapahtua. Jos miettii turvallisuuden varaan matkakohteensa, paras tulla vaikka Pyssykankaalle, Reikko naurahtaa viitaten nykyiseen kotiseutuunsa.

Jerusalemin merkitystä ei käy kiistäminen. Jos olet kiinnostunut uskontojen historiasta, kaupunki on Reikon sanoin ihmeellinen.

− En olisi viettänyt 17 vuotta tuolla alueella, jos en olisi siitä pitänyt. Lähi-Idässä tunnen oloni kotoisaksi. Tällä hetkellä Länsirannalle pääsee aika sutjakkaasti kuka vaan.

Elämyksiä kosher-ravintolassa

Historiallisten paikkojen ja nähtävyyksien ohella Reikko kehottaa matkailijaa tutustumaan juutalaiseen kosher-ruokavalioon.

− Kristityille ja varmaan muslimeillekin moni asia kosherissa tuntuu hassulta, mutta se on myös hyvin kiehtovaa nähdä, mitä ruokia saa yhdistellä ja mitä ei, Reikko sanoo.

Juutalaisten säädösten mukaan valmistettuun ruokaan voi tutustua esimerkiksi Jerusalemin lukuisissa kosher-ravintoloissa. Turisti huomaa nopeasti, että ruokalistalta puuttuu tiettyjä ruoka-aineita.

− Jos kosher-ravintolassa tarjotaan vaikka lihaa, sieltä ei saa missään nimessä cappuccinoa jälkiruuaksi, sillä samassa paikassa ei voida tarjoilla maitotuotteita. Ja sama pätee toisinpäin.

Muita herkkuja

Kosher-ruuan ohella Jerusalemissa voi toki nauttia myös muista paikallisista makuelämyksistä. Reikon mukaan Lähi-Idässä on kaiken kaikkiaan hieno keittiö.

− Alue on myös kasvissyöjien paratiisi; siellä syödään paljon erilaisia kasviksia ja kasvismuhennoksia. Sianlihan voi unohtaa, mutta kebab on aivan ihanaa, Reikko kertoo.

Reikko mainitsee erityisenä herkkuna juutalaisen ruuan chakchoukan. Kyseessä on tomaattipohjainen kastike, jossa on paljon valkosipulia ja paprikaa. Hauduttamisen jälkeen sekaan rikotaan varovasti kananmunia, joiden annetaan hyytyä kastikkeen keskellä.

− Ruokajuomana koko Lähi-Idässä juodaan arrak-anisviinaa veteen sekoitettuna. Turkissa juoma on nimeltään raki. Se sopii hyvin esimerkiksi kalan kanssa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat