Korvaushoitolääkkeiden käyttö räjähtänyt kymmenessä vuodessa

Julkaistu 21.09.2011 16:24(Päivitetty 27.09.2011 10:19)
Toimittajan kuva

Elisa Tikkanen

elisa.tikkanen@mtv.fi

@ElisaTikkanen

Opioidiriippuvaisten korvaushoitolääkkeitä jaetaan Suomessa jo liikaa, väittävät asiantuntijat.

Korvaushoitoa ei tähän mennessä ole tilastoinut kukaan, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on aloittamassa korvaushoitoa koskevan tilastoinnin tänä vuonna. Korvaushoitoa saa arviolta noin 1800 suomalaista.

Opioidikorvaushoitolääkkeiden tukkumyynti on kymmenessä vuodessa lähes kaksikymmenkertaistunut. Korvaushoitona jaetaan buprenorfiinia eli lähinnä Suboxone-nimistä valmistetta sekä metadonia.

Korvaushoitolääkelöydöksiä tehdään yhä useammin Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen osastolle tutkittavaksi päätyneistä vainajista. Esimerkiksi viime vuonna buprenorfiinilöydökset kasvoivat edellisvuodesta 40 prosenttia. Buprenorfiini tappaa käytettynä sekaisin bentsodiatsepiinien ja alkoholin kanssa.

Tähän asti on ajateltu, että suurin osa väärinkäytetystä buprenorfiinista on katukaupassa pyörivää, ulkomailta tuotua Subutexiä, jota korvaushoidosta ei juurikaan jaeta. Korvaushoitopotilaat saavat nimenomaan Suboxonea.

MTV3:n 45 minuuttia-ohjelman toimitukseen ottivat yhteyttä sekä korvaushoidon hoitajat että huumeidenkäyttäjät. Sekä hoitajat että käyttäjät kertoivat, että kadulta saa Subutexin ohella myös korvaushoitolääke Suboxonea, jota käyttäjät jopa haalivat myyntiin.

– Käyttäjä saattaa ennen korvaushoidon seuloja nimenomaan käyttää buprenorfiinia, jotta saisi lääkkeeksi Suboxonea. Lääkityksen saatuaan käyttäjä voi myydä korvaushoitolääkkeen eteenpäin ja hankkia myyntirahoilla varsinaista päähuumetta, kertoi yksi addikti.

MTV3 uutisten haastattelema Stop Huumeille ry:n toiminnanjohtaja Johan Loikas myöntää, että potilas voi huijata hoitohenkilökuntaa.

- Sillä tavalla, jos aina sanoo, että tämä lääkemäärä ei auta eikä riitä, tarvitsisin lisää. Meidän pitäisi huomata, että jossain vaiheessa se raja tulee vastaan, mitä ihmiselle voi antaa, Loikas sanoo.

MTV3/45min

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa