Koronavirus vaarantaa myös Huuhkajien EM-kisat – Uefa kokoontuu: "Mitään ei voi sulkea pois"

WHO nosti koronaviruksen riskiluokitusta 2:00
Koronaviruksen riskiluokitusta nostettiin viime viikolla.

Euroopan jalkapalloliitto kokoontuu maanantaina ja tiistaina vuosittaiseen kongressiinsa Amsterdamissa. Asialistalla on tietenkin koronavirus ja sen aiheuttama uhka ensi kesän EM-turnaukselle.

Koronaviruksen leviäminen on jo aiheuttanut isoja muutoksia eurooppalaiselle jalkapalloilulle. Etenkin Italiassa uhkaan on jouduttu reagoimaan kovalla kädellä, ja viime viikonloppuna kuusi ottelua jätettiin pelaamatta – mukaan lukien kärkikamppailu Juventus–Inter.

Jos viruksen leviämisen uhka on yhä voimissaan kesän alla, EM-kisojen peruuntuminen voi näyttäytyä todelliselta vaihtoehdolta. Tänä vuonna kisat järjestetään peräti 12 eri kisakaupungissa, mikä saa suuret ihmismassat liikkumaan ympäri maanosaa. Yhdistelmä on taudin leviämisen kannalta huolestuttava.

Englannin jalkapalloliiton toimitusjohtaja Mark Bullingham odottaa, että asia nostetaan pöydälle Amsterdamissa Uefan kokouksessa maanantaina.

– Tietenkin siitä keskustellaan, Bullingham sanoo Reutersille.

– Meidän pitää kuitenkin perustaa päätöksemme siihen, mitä ohjeita maamme hallitus meille antaa.

Uefan virallisen linjauksen mukaan toistaiseksi ei ole vielä mitään syytä tehdä muutoksia EM-kisojen kalenteriin tai järjestelyihin. Turnaus alkaa Roomassa pelattavalla ottelulla 12. kesäkuuta.

– Asiaa pidetään jatkuvan tarkkailun alla, Uefa ilmoitti.

EM-kisojen kannalta merkittäviä otteluita pelataan maaliskuussa, kun Uefan Kansojen liigan pudotuspeleissä ratkotaan viimeiset turnaukseen yltävät joukkueet. Kisoihin jo paikkansa lunastanut Suomi pelaa maaottelutauolla vierasottelut Puolaa ja Ranskaa vastaan.

Ranskassa on Italian jälkeen havaittu toiseksi eniten koronavirustartuntoja koko Euroopassa.

EM-kisoissa Suomen alkulohko-ottelut pelataan Kööpenhmaminassa ja Pietarissa.

"Terveys menee kaiken edelle"

Ympäri maailman pelattavien maaottelujen lisäksi Aasiassa ja Etelä-Amerikassa on tarkoitus pelata maaliskuun tauon aikana jo kaksi kierrosta MM-karsintaotteluita. Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino ei sulkenut pois otteluiden peruuntumista.

– Mitään ei voi sulkea pois tässä vaiheessa. Toivon, että emme koskaan joutuisi menemään tähän suuntaan. Uskon, että maailmanlaajuisen sulun perustelu on vaikeaa, koska tilanne eri maissa on täysin vaihteleva, Infantino lausui viime perjantaina.

Sveitsiläinen painotti kuitenkin prioriteetteja.

– Ihmisten terveys on paljon tärkeämpää kuin yksikään jalkapallo-ottelu. Terveys menee kaiken edelle, ja siksi meidän on tarkkailtava tilannetta ja toivoa, että (viruksen leviäminen) se taantuu, Infantino summasi.

Lue myös:

    Uusimmat