Koronavirus uhkaa jääkiekon MM-kisoja, olympialaisia, F1:ä, Huuhkajien arvokisadebyyttiä – tältä tilanne näyttää juuri nyt

Kartta näyttää, kuinka laajalle koronavirus on nyt levinnyt – yli puolet tartunnan saaneista parantunut 3:14
Videolla läpikäynti koronaviruksen leviämisestä.

Maailmalla leviävän koronaviruksen vuoksi on jo siirretty ja peruttu monia kilpailutapahtumia. Uhattuina ovat myös kesän suurtapahtumat eli Tokion olympialaiset sekä jalkapallon EM-kilpailut, joissa 24 joukkuetta kilpailee 12 maan 12 kaupungissa.

EM-jalkapallo kerää valtavia yleisömassoja, ja se liikuttaa ihmisiä koko Euroopan alueella. Kisojen alkuun on keskiviikosta sata päivää.

Euroopan jalkapalloliiton Uefan mukaan kisapaikat ovat valmiita tapahtumaan ja kaikki kisojen kulkuyhteydet on varmistettu. Tapahtumaa näyttää uhkaavan vain koronavirus, jos se alkaa levitä raivokkaasti.

Koronavirus on levinnyt Euroopan maista pahimmin Italiassa, missä on todettu yli 2  000 tartuntaa ja 52 kuolemantapausta. Suurin osa maan jalkapalloliigan otteluista peruttiin viikonvaihteessa.

– Ihmisten terveys on paljon tärkeämpää kuin mikään jalkapallo-ottelu, Kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtaja Gianni Infantino totesi viikonloppuna.

Uefan hallitus keskusteli virusuhasta maanantaina Amsterdamissa. Hallitus vakuutti EM-kisojen järjestelyiden jatkuvan suunnitellusti.

– Toistaiseksi meillä ei ole mitään syytä tehdä muutoksia tehtyihin suunnitelmiin, mutta seuraamme tilannetta jatkuvasti, Uefa ilmoitti uutistoimisto AFP:lle.

EM-turnauksen avausottelu Italia–Turkki on tarkoitus pelata 12. kesäkuuta Roomassa.

Uefa on saanut EM-otteluihin yli 28 miljoonaa ennakkovarausta, eli kysyntä on tuplaantunut vuoden 2016 EM-kisoista. 

Tokiossa jännitetään toukokuuta

Tokion olympialaisten kohtalosta päätetään näillä näkymin toukokuussa. Japanilaiset järjestäjät ovat erityisen huolissaan järjestämissopimuksen pykälästä, jonka mukaan Japani järjestää kisat vuonna 2020.

Olympiajärjestelyistä vastaava ministeri Seiko Hashimoto on ilmoittanut maan parlamentille, että Japani saattaa menettää kisat kokonaan, jos ne joudutaan siirtämään tältä vuodelta tuonnemmaksi.

– Olen tarkistanut sopimuksen, ja sen kohdassa 66 todetaan, että Kansainvälinen olympiakomitea KOK voi sanoa sopimuksen irti, jos kisoja ei järjestetä vuonna 2020, Hashimoto kertoi.

Kisojen on tarkoitus alkaa 24. heinäkuuta.

– Tällä erää Japanin olympiakomitea ja Tokion kaupunki tekevät kaikkensa, jotta kisat voidaan järjestää aikataulussa. Hallitus antaa tälle kaiken tukensa. Teemme kaikkemme, jotta KOK voi olla vakuuttunut kisojen turvallisuudesta, Hashimoto jatkoi.

Uudentyyppinen koronavirus on levinnyt 76 maahan, ja kuolonuhrien määrä oli tiistaina 3  116.

F1 ongelmissa, MotoGP reagoi

Moottoriurheilun puolella Formula 1 -sarja on ajautunut suuriin ongelmiin eri maiden tekemien maahantulokieltojen ja karanteenimääräysten takia. Tuoreeltaan Bahrain kertoo estävänsä maahantulon sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat olleet maahantuloa edeltäneinä 14:nä vuorokautena Italiassa, Irakissa, Kiinassa, Hongkongissa, Iranissa, Thaimassa, Singaporessa, Malesiassa tai Etelä-Koreassa. Listalta löytyi jo ennestään Dubai, jossa on yksi maailman vilkkaimmista lentokentistä.

Bahrainin osakilpailu ajetaan kahden ja puolen viikon kuluttua, vain viikko Australian GP:n jälkeen. Alun perin eri tallien ja kisatapahtumissa mukana olevien tahojen oli tarkoitus siirtyä Australiasta Bahrainiin välipysähdyksen kautta. Tällöin kyseeseen tulisivat joko Thaimaan Bangkok tai Dubai. Koronavirus luo nyt suuria haasteita eri siirtymien kohdalle.

Vietnamin viranomaiset puolestaan ovat tiedottaneet, että kaikki Italiasta maahan matkaavat ihmiset asetetaan 14 vuorokauden karanteeniin. Italiassa on todettu Kiinan ja Etelä-Korean jälkeen eniten koronavirustartuntoja.

F1 perui jo aiemmin Kiinan GP:n, juurikin koronaviruksen takia.

Ratamoottoripyöräilyn puolella MotoGP-luokan ensi viikonlopun Qatarin MM-avaus peruttiin maailmalla vellovan pandemian takia. FIMin mukaan koronaviruksen varalle määrätyt matkustusrajoitukset vaikuttavat liikkumiseen niin paljon, että ratamoottoripyörien kuninkuusluokan kisa oli järkevintä perua.

Sen sijaan pienempien MM-luokkien, Moto2:n ja Moto3:n kauden avauskilpailut ajetaan suunnitellusti Qatarin Losailin radalla. Syy on se, että Moto2:n ja Moto3:n kuljettajat, pyörät ja muu tallikalusto ovat jo valmiiksi Qatarissa.

Miten käy jääkiekon MM-kisojen?

Koronavirus luo uhkaa myös toukokuussa pelattavien jääkiekon MM-kisojen ylle. Kisat on tarkoitus järjestää Sveitsissä, jossa on jo tehty isoja poikkeusratkaisuja koronaviruksen leviämisen pelossa.

Sveitsin kaksi korkeinta jääkiekkoliigaa, NLA (National League) ja NLB (Swiss league) laitettiin säppiin maalikuun 15. päivään asti.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF kokoontuu 16.-17. maaliskuuta. Liiton on tarkoitus päättää tuolloin, että järjestetäänkö MM-kisat normaalisti Zürichissa ja Lausannessa.

IIHF peruu maanantaina useita maaliskuulle kaavailtuja kansainvälisiä turnauksia. Miesten, naisten ja alle 18-vuotiaiden MM-kisojen kohtalo jäi yhä avoimeksi.

Lue myös:

    Uusimmat