Koronaviruksen tyrmistyttävä hintalappu Suomen matkailulle julki: Matkustusvirrat pysähtyivät yhdessä yössä – "Yksittäiset matkailijat valonpilkahduksia yössä"

11:25

Koronavirus on aiheuttanut Suomen matkailuun tänä vuonna jopa puolen miljardin euron tulonmenetyksen kiinalaismatkaajien osalta, arviodaan kiinalaisten matkoja Suomeen järjestävien Timetravels Incoming ja TAO Travelin tiedotteessa.

Suomen ja erityisesti Lapin matkailu on kasvanut nopeasti kiinalaisturistien vanavedessä viimeisen viiden vuoden aikana. Viime vuoden lopulla ja alkuvuodesta pahentunut koronvirustilanne on kuitenkin iskenyt erityisesti lappilaisten yrittäjien kukkarolle, jotka ovat keskittyneet kiinalaisiin matkaajiin, kerrotaan tiedotteessa.

Kiinalaisten ryhmämatkat loppuivat hetkessä, kun Kiina kielsi kaiken ryhmämatkailun 28. tammikuuta koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

– Matkailukapasiteettia, lentoja, majoitusta ja palveluita on skaalattu vastaamaan kysyntää, mutta virusepidemia pysäytti yllättäen matkustusvirrat yhdessä yössä kesken parhainta talvisesonkia. Kymmenet tuhannet matkustajat jäivät saapumatta, kerrotaan tiedotteessa.

Järisyttävät tappiot

Tilastokeskuksen viimeisimpien numeroiden pohjalta tehdyn arvion mukaan kiinalaisten olisivat voineet käyttää vuonna 2020 Suomessa matkustamiseen noin 0,54 miljardia euroa, Aikamatkat Oy:n toimitusjohtaja Teemu Kyllönen kertoo matkatoimistojen tiedotteessa.

Kiinalaiset ovat Suomessa neljänneksi suurin matkustajaryhmä. Viimeisen kolmen vuoden aikana kiinalaisten yöpymiset Suomessa on kasvaneet peräti 62 prosenttia.

Lisäksi kiinalaiset käyttävät 154 prosenttia verrokkiryhmiä enemmän rahaa, eli keskimäärin 910 euroa.

Kiinalaisten matkatoimistojen tilanne vaikea

Tilanne on vaikea myös Suomeen matkoja järjestäville kiinalaisille matkatoimistoille. Tämänhetkisen tiedon mukaan matkatoimistot saavat palata töihin vasta maaliskuun alussa.

– Silloin tällöin ilmestyvät yksittäiset buukkaukset ovat kuin valonpilkahduksia pilkkopimeässä yössä, kertoi erään kiinalaisen matkatoimiston edustaja eilen järjestetyssä matkailualan seminaarissa videon välityksellä.

Matkatoimistot tekevät parhaillaan karua tappiota, koska Kiinassa työntekijöiden lomauttaminen on kielletty eli palkkoja pitää maksaa koko ajan. Lisäksi kassavirtaa ei ole ja asiakkaiden maksut on pitänyt palauttaa. Myös kaikki etukäteen maksetut palvelut, kuten lennot ja hotellit, jäävät matkatoimistojen tappioksi.

– Ilman Kiinan valtion tukitoimia, monet matkailuyritykset ovat pian vaarassa mennä konkurssiin, todetaan tiedotteessa.

Koronavierus riehuu maailmalla, lue kaikki aiheeseen liittyvät uutiset tästä linkistä: Koronavirus

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja