Kemijärvellä on levinnyt tunnistamaton koronamuunnos – viruksen lähde poikkeuksellisesti mysteeri

Kemijärvellä on todettu tartuntaketju, jossa on levinnyt toistaiseksi tunnistamaton koronaviruksen muunnos, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Kyseessä on kahdeksan henkilön tartuntaketju. Heistä kolmen koronanäyte tutkittiin tarkemmin ja havaittiin, että kyseessä on jokin muu koronamuunnos kuin laajalti havaitut Brasilian, Etelä-Afrikan ja Britannian koronamuunnokset.

Näytteet lähetettiin tämän vuoksi tarkempaan analyysiin, joissa selvitetään, onko kyseessä jokin muu maailmalla leviävä koronamuunnos vai ennennäkemätön mutantti. Broas kertoo, että tulos selviää ennen pääsiäistä.

Viruksen lähde on tuntematon

Broas kertoo, että tuntematonta muunnosta levittänyt tartuntaketju on Lapin sairaanhoitopiirin näkökulmasta hyvin poikkeuksellinen, sillä kyseisessä tapauksessa tartuntaketjun alkuperää ei tiedetä. Yleensä Lapissa todetuissa tartuntaketjuissa taudin alkuperä on ollut hyvin tiedossa.

Broas kertoo, ettei osaa arvioida tuntemattoman muunnoksen merkitystä ennen siitä saatua tarkempaa analyysiä.

Suomessa on ennenkin havaittu koronamuunnosta, joka ei kuulu kolmeen tunnetuimpaan muunnokseen. Esimerkiksi helmikuussa Suomessa kerrottiin löydetyn uusi koronavirusvariantti Fin-796H.

Aiheesta kertoi aiemmin Yle.

Lue myös:

    Uusimmat