Koronatestin voi antaa nyt myös kurlaamalla – tältä uusi tapa näyttää ja tuntuu!

6:57
Katso video: Näin kurlauskoronatesti tapahtuu!

Yksityinen lääkäriasema Terveystalo ottaa käyttöön koronatestin, johon näytteen voi antaa kurlaamalla. Toistaiseksi kurlaustestejä tehdään satunnaisesti ja ne ovat mahdollisia seitsemässä eri kaupungissa. Katso MTV Uutiset Liven videolta, miten kurlausnäytteen antaminen toimii.

Kurlausnäyte annetaan koronatestauspisteellä. Testaaja ottaa suuhunsa noin 10 millilitraa keittosuolaliuosta. Liuosta kurlataan 10 sekuntia, minkä jälkeen se selkäistään näytepurkkiin. Näyte analysoidaan PCR-menetelmällä eli samalla kuin nenänielunäytteessäkin.

Terveystalo tutki kurlausnäytteiden luotettavuutta noin 1000 testinäytteen avulla.

– Testinäytteiden joukossa oli useita kymmeniä positiivisia koronavirusnäytteitä, mikä on se kaikkein kiinnostavin juttu. Luotettavuus oli hyvä, eli kaikki perinteisellä nenänielunäytteellä otetut positiiviset näytteet osoittautuivat positiivisiksi myös kurlausnäytteellä, kertoo Terveystalon laboratoriodiagnostiikan johtaja Piia Aarnisalo.

Kurlaustesti ei tule korvaamaan nenänielunäytettä. Tällä hetkellä kurlausta voidaan hyödyntää erityisesti oireettomien testaamisessa työpaikoilla, joissa etätyö ei ole mahdollista tai niille, jotka tarvitsevat todistuksen negatiivisesta koronatuloksesta matkustamista varten.

Kurlaus voi olla myös miellyttävämpi tapa antaa näyte vaikkapa lapsille tai muille, joille perinteinen ”tikkutesti” ei sovi.

– Kurlaustestiä on jo käytetty muualla maailmassa, esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Suomessa tätä ei kuitenkaan ole aiemmin käytetty, Aarnisalo lisää.

Palaute kurlaustestistä oli pääsääntöisesti hyvää. Moni koki kurlausnäytteen antamisen miellyttävämpänä nenänielunäytteeseen verrattuna.

Katso yllä olevalta videolta, miltä kurlaustestin antaminen näyttää!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja