Koronatartunnan saanut Packalén liikkui vielä keskiviikkona eduskunnassa – video: näin turvavälit pettivät luottamusäänestyksessä

5:10
Tom Packalén äänesti keskiviikkona ministeri Kiurun luottamuksesta. Videolta näkyy, etteivät turvavälit eduskunnassa säilyneet täysin toivotussa kahdessa metrissä.

Kansanedustaja Tom Packalénilla (ps.) todettiin koronavirustartunta torstaina. Kansanedustaja kertoo tiedotteessaan, että hänellä on lieviä flunssan oireita ja että hän on kotona noudattamassa karanteeniohjeita.

Tuoreessa Facebook-päivityksessä Packalén tosin kertoo olevansa oireeton.

Packalén oli keskiviikkona eduskunnan suuressa salissa äänestämässä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) luottamuksesta. Packalén äänesti Kiurun luottamusta vastaan, selviää eduskunnan sivuilta.

Kuvat eduskunnasta paljastavat, etteivät turvavälit pysyneet. Tusinaa kansanedustajia lukuun ottamatta kaikki edustajat äänestivät ja suuri osa 200 edustajasta oli salissa samanaikaisesti. Kansanedustajilla oli maskit kasvoillaan.

Katso videolta kuvaa eduskunnasta keskiviikon äänestyksestä.

Koronaviruksen kantaja voi tartuttaa muita jo kaksi päivää ennen oireiden alkamista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. THL:n mukaan koronavirustautiin sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa tai juuri ennen oireiden alkua.

Tartuntariskiä vähentää vähintään 1–2 metrin etäisyys ihmisten välillä. Tartunnan voi THL:n mukaan kuitenkin saada ilmavälitteisesti kauempaa kuin 2 metrin etäisyydeltä etenkin sisätiloissa, joissa on heikko ilmanvaihto, tai jos henkilö esimerkiksi puhuu voimakkaalla äänellä.

Lamaantuuko eduskunnan toiminta?

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan eduskunnan varotoimet koronan varalta pitäisivät olla sillä tasolla, ettei laajoja altistuksia ole tullut.

– Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä tieto täsmentyy koko ajan, kun jäljittäminen ja asian selvittäminen etenee, Rauhio sanoo.

THL on käynnistänyt kansanedustajien altistuksia koskevan jäljityksen.

Aiheuttaako Packalénin keskiviikkoinen luottamusäänestykseen osallistuminen lisähuolta tartunnan osalta?

– On todettava, että meillä on jatkuva huoli tästä asiasta. Turvaamistoimia on tehty myös täysistuntojen osalta yllättävien tartuntojen ja altistumisien varalta, Rauhio pyörittelee.

Miten turvavälit eduskunnassa on pyritty takaamaan?

– Normaalissa istunnossa ei ole koko eduskunta paikalla kerrallaan vaan siellä on rajattu määrä, enintään 74 edustajaa. Lisäksi meillä on jo jonkin aikaa ollut voimassa maskisuositus.

Kansanedustajia on myös ohjeistettu korostetuin hygieniaohjein ja ohjein siitä, miten toimia, jos epäilee koronatartuntaa.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Ville Tavio kertoi MTV:lle perjantaiaamuna, ettei Packalén osallistunut torstaiseen ryhmäkokoukseen. Tavion mukaan Packalenin tartunta ei toistaiseksi aiheuta toimenpiteitä perussuomalaisten eduskuntaryhmässä, ja puolue jää odottamaan eduskunnan ohjeistuksia asiassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja