Koronapotilaiden määrä sairaalassa kasvoi räjähdysmäisesti – Husin Järvinen on huolestunut: "Rupeaa kohta puoliin olemaan pulaa tehohoitopaikoista"

Sairaalahoidossa olevien määrä kasvoi hurjasti viikonlopun aikana. Husin ylilääkäri Asko Järvinen sanoo sen tarkoittavan, että koronatilanne koko maassa on pahentunut.

Suomessa raportoitiin tänään 250 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on todettu nyt 27 881.

Husin ylilääkäri Asko Järvisen mukaan koronaviruksen takia nousussa oleva sairaalahoidon tarve kuvaa koko maassa pahentunutta koronavirustilannetta.

Suomessa koronaviruksen takia sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on kasvanut perjantain jälkeen 82 potilaalla. Husin alueella sairaalapotilaiden määrä on kasvanut kuitenkin vain alle kymmenellä.

– Tämä kuvastaa pitkälti sitä, että muualla maassa, jossa tartunnat ovat lähteneet pääkaupunkiseutua myöhemmin nousuun, tullaan nyt siihen vaiheeseen, jossa sairastuneet joutuvat sairaalaan.

Sairaalassa koronaviruksen takia on nyt 223. Tehohoitoon on joutunut perjantain jälkeen yhdeksän uutta potilasta. Tehohoidossa on tällä hetkellä 30.

Tehohoitopaikoista pian pulaa

Tehohoitoa vaativat potilaat tarvitsevat Järvisen mukaan hoitoa kohtalaisen pitkään. Tämä vaikuttaa siihen, että tehohoitopaikkoja vapautuu hitaasti.

Tehohoidon kasvava tarve heijastuu Husin alueella todennäköisesti pian sairaalan muuhun toimintaan.

– Husissa rupeaa kohta puoliin olemaan jo jollakin muotoa pulaa tehohoitopaikoista. Joudutaan varmaan katsomaan muita sovittuja leikkauksia, joissa potilaat tarvitsisivat tehopaikkaa, jotta voidaan taata tehohoito näille koronaviruspotilaille.

Tehohoidon puolella koronaviruksen takia hoidettavina on ollut yksittäisiä nuorempia potilaita. Tyypillisin tehohoidossa hoidettava potilas on kuitenkin yli 50-vuotias.

Sairaalahoitoa tarvitsevien ikähaitari taas on laajempi. Husissa sairaalahoitoa ovat tarvinneet potilaat 27 ikävuodesta aina yli 80 ikävuoteen saakka.

– Nuoriakin seassa on, mutta toki sairaalahoitoiset potilaat painottuvat sinne ikähaitarin ylempään päähän.

Ongelmia voi ilmetä lähiviikkoina

Koronaviruksen leviämisvaiheen sairaanhoitopiireissä ollaan huolestuneita koronapotilaiden määrän kasvusta joulunaikaan. Järvinen uskoo, että Husin alueella nähty tehohoitoon kohdistuva paine voi vaivata tulevien viikkojen aikana myös muita sairaanhoitopiirejä.

– Husin alueella selvästi on jo ongelmia. Uskoisin, että jos muualla maassa osastohoitoa vaativien potilaiden määrä lähtee nousuun, niin silloin siellä tullaan viikkoa tai paria jäljessä siinä, että tehohoidon tarve kasvaa. Ja sielläkin voi ongelmia tulla tehohoidon riittävyyden kanssa.

Järvisen mukaan henkilökunta pyrkii tällä hetkellä hoitamaan omin voimin kaiken sen, mikä on mahdollista. Valmiuslain käyttöön ottoon hän ei kuitenkaan ota kantaa.

– Tietysti tilanne ei kauhean paljon pahentua voi, että sitten ongelmia voi tulla.

Lue myös:

    Uusimmat