Koronan surullinen päätös pieksämäkeläisellä puutarhalla: 40 vuoden työ valuu hukkaan karanteenimääräyksen takia – "Tämä on käytännössä konkurssi"

Pieksämäen koronarypäs todettiin puutarhayrityksessä – yrittäjä suorassa haastattelussa 5:41
Pieksämäen koronarypäs todettiin puutarhayrityksessä – yrittäjä kertoo MTV Liven haastattelussa tilanteesta ja yrityksen tulevaisuudesta.

Pieksämäkeläisen Partaharjun puutarhan yrittäjä suree Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän päätöstä sulkea taimitarha koronatartuntojen takia. Yrittäjän mukaan Essoten karanteenipäätökseen päättyy käytännössä koko yrityksen 40 vuoden työ, kun kukaan ei voi käydä hoitamassa kasveja yli viikkoon.

Pieksämäellä tehdyssä lähes 200 ihmisen joukkotestauksessa on todettu tänään 64 uutta koronavirustartuntaa. Asiasta kertoo Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote.

Joukkotestaus tehtiin Partaharjun puutarhan alueella. Partaharjun puutarha on taimitarha, ja testatut ihmiset ovat sen työntekijöitä.

Samasta työyhteisöstä oli aiemmin alkuviikosta löytynyt kuusi saman tartuntaketjun tapausta.

Testitulokset saatiin neljän jälkeen iltapäivästä, ja niiden pohjalta tehtävä jäljitys oli vielä illalla alkutekijöissään.

– Aamulla pohditaan, tarvitseeko meidän tehdä alueellisia rajoitustoimia, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä toteaa.

Asiasta tiedotetaan lisää huomenna. Mikkelin keskussairaala on nostanut toimintavalmiuttaan tartuntaketjun vuoksi.  

Yritys: Suurin osa tartunnan saaneista oireettomia

Taimitarhaa pyörittävä yritys kertoo toimineensa terveydenhuollon ohjeiden mukaan. 

Yrittäjän mukaan positiivisen tuloksen antaneet ovat olleet enimmäkseen oireettomia. Syynä siihen hän pitää työntekijöiden matalaa keski-ikää.

– Tilanne on huono, mutta näistä 64:stä on vain kolme sellaisia, joilla on mitään merkkejä. Todennäköisesti näistä (tartunnoista) iso osa on aktiivisia, mutta kun he ovat nuoria ihmisiä, niin se ei näy missään. He ovat ihan terveitä, yrittäjä Erkki Savolainen kertoo.

Kaksi sairastuneita on Savolaisen mukaan nyt ”petipotilaina”.

Työntekijät ovat Puolasta ja Ukrainasta

Taimitarhan työntekijät muodostavat yrittäjän mukaan suljetun työyhteisön, joka asuu läheisissä rivitaloissa. Työntekijöistä suurin osa on Puolasta ja Ukrainasta.

Savolainen kertoo ryhtyneensä jo kesän ja syksyn aikana varotoimiin viruksen leviämisen estämiseksi. 

Hänen mukaansa työryhmiä jaettiin pienemmiksi, työaikoja porrastettiin sekä taukotiloja lisättiin lähikontaktien välttämiseksi.

Tilanne kehittyi pahaksi varotoimista huolimatta

Yrityksen mukaan kaikki taimitarhalle kotimaasta tai ulkomailta tulleet uudet sesonkityöntekijät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaisesti olleet karanteenissa 10 päivää ja käyttäneet huomioliivejä. 

– Huolimatta kaikista varotoimenpiteistä tartuntoja on talon sisään tullut ja tilanne on päässyt kehittymään pahaksi, kertoo Partaharjun Puutarhan toimitusjohtaja Hanna Suhonen tiedotteessa.

”Tämä on käytännössä konkurssi”

Erkki Savolainen on tapahtuneesta järkyttynyt.

– Käytännössä Essoten porukka on ilmoittanut, että (on pantava) koko talo kiinni. He ilmoittivat juuri minullekin, että olen karanteenissa.

Isku on puutarhan liiketoiminnalle jättimäinen isku.

– Periaatteessa tätä puutarhaa ei saisi edes lämmittää eikä tehdä täällä mitään muutakaan. Käytännössä he ovat julistamassa tätä konkurssiin.

– Olen ollut yrittäjänä 40 vuotta ja yks kaks ilmoitettiin Essotelta, että 9 päiväksi pitää sulkea koko puutarha. Sähkömiehet eivät saa tulla, eivät lämmittäjät, ja se tarkoittaa sitä, että yritys menee konkurssiin.

Partaharjun puutarhan mukaan kaikki altistuneet, mutta nyt negatiivisen testituloksen saaneet testataan uudelleen maanantaina.

Partaharjun puutarhan yrittäjä Erkki Savolainen kertoo yllä olevalla videolla siitä, miten puutarhan on käymässä karanteenin takia. Hän selvittää myös sitä, miten korona on päässyt työntekijöiden keskuudessa leviämään.

Lue myös:

    Uusimmat