MTV Uutiset tutustui koronajäljitykseen Vantaalla – tällaista haastava työ on käytännössä

2:16
Katso myös uutisjuttu aiheesta: Koronan jäljitystyö vaikeutunut Vantaalla – altistuneiden määrä moninkertaistunut

Kuntien koronajäljitystyötä vahvistetaan kansallisesti. THL ja yliopistot ovat saaneet koulutettua tuhansia jäljittäjiä ruuhkien purkuun.

MTV Uutiset kävi tutustumassa selvitystyöhön Vantaalla, jossa uusia tartuntoja raportoidaan kymmeniä päivittäin. Karanteenissa on tuhansia.

– Ilmaantuvuus Vantaalla on suurempaa kuin muissa pääkaupunkiseudun kunnissa. Ehkä me olemme täällä Vantaalla enemmän tekemisissä toistemme kanssa, pohtii Saara Ansamaa, joka toimii terveyspalvelupäällikkönä Vantaan kaupungilla. 

"Kyllä itse vähän laskisin sitä, kuinka montaa ihmistä näen"

Jäljitystyö on muuttunut viime keväästä paljon haastavammaksi. 

– Ehkä suurin syy on se, että yhteiskunta on nyt auki. Keväällä altistuneita oli ehkä keskimäärin kolme per sairastunut. Tällä hetkellä niitä on helposti 20, jopa 70 ihan tavallisen ihmisen lähipiirissä. 

Keskimäärin liikuttaneen arviolta kymmenen altistuneen paikkeilla per sairastunut. 

Vielä syksyllä Vantaan jatkotartunnat olivat vähäisiä, mutta nyt vaikuttaa siltä, että erityisesti perhepiirissä yhä useampi saa jatkotartunnan. Asiantuntijan vetoomus on se, että ihmiset rajoittaisivat kontaktiensa määrää nykyisestä.

– Kyllä itse vähän laskisin sitä, kuinka montaa ihmistä näen viikon aikana ja pyrkisin sitä rajoittamaan.  

Muuntovirusepäily on puolella Vantaan tapauksista

Vielä tammikuussa kaikki sairastuneet saatiin Vantaalla kontaktoitua päivän sisällä. Nyt kontaktoimattomia sairastuneita on 160.

– Vanhimmat saattavat olla viikon takaa, mutta silloin yleensä on tilanne, jossa ihmiset eivät jostain syystä vastaa puhelimeen ja näitä jää joka päivältä useita. 

Tämä viivyttää myös tiedonsaantia altistuneille. Jäljityksen rooli korostuu entisestään nyt muuntovirusten yleistyessä. Muuntovirusepäily on puolella Vantaan tapauksista. Muuntovirustapaukset kontaktoidaan jonon ohi.

Tartunnanjäljittäjä on yhteydessä tartunnan saaneeseen yhden, kahden tai kolmen päivän sisällä, joskus neljän.

Miksi se viive on niin paljon? 

– Sanoisin, että se on resurssikysymys. Ja sitä me vahvistetaan koko ajan. 

Jäljitystyössä Vantaalla on nyt nelisenkymmentä henkilöä päivässä. Parisenkymmentä lisää tarkoittaisi jo isoa harppausta nykytilanteeseen.

Ministeriöstä on luvattu vahvistaa tukea kuntien jäljitystyöhön. THL ja yliopistot ovat saaneet koulutettua tuhansia jäljittäjiä ruuhkien purkuun. Tällä hetkellä kansallisesti noin kuusi kymmenestä tartunnanlähteestä saadaan selville. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja