Koronakaranteeni saattaa olla erityisen haastava 94-vuotiaalle kuningatar Elisabetille – ja tässä on syy siihen

4:24
Kuningatar Elisabet piti harvinaisen vakavan puheen kansalaisilleen

Kuningatar Elisabet ei ole tottunut pysyttelemään aloillaan. 

Vastikään 94 vuotta täyttänyt kuningatar Elisabet vetäytyi jo viikkoja sitten Windsorin linnaan pakoon koronaviruspandemiaa yhdessä puolisonsa, 98-vuotiaan prinssi Philipin kanssa. Kuninkaallinen pari kuuluu koronaviruksen riskiryhmään korkean ikänsä takia. 

Elisabet kruunattiin kuningattareksi vuonna 1952 hänen ollessaan 25-vuotias. Vuonna 2015 Elisabet saavutti ennätyksen olemalla Ison-Britannian historian pisimpään vallassa ollut hallitsija. Vaikka kuningatar on saavuttanut korkean iän, työskentelee hän yhä ikäisekseen hyvin aktiivisesti. Elisabet on siirtänyt runsaasti velvollisuuksiaan nuoremmille kuninkaallisen perheen jäsenille, kuten pojalleen, kruununprinssi Charlesille, lapsenlapselleen prinssi Williamille sekä tämän vaimolle herttuatar Catherinelle

Elisabetin aviopuoliso prinssi Philip jäi eläkkeelle kuninkaallisista velvollisuuksistaan vuonna 2017. Tästäkin huolimatta kuningatar Elisabetin arki on yhä tiiviisti aikataulutettua: kuningatar herää aamuisin kahdeksan jälkeen, käy sunnuntaisin kirkossa sekä muutenkin ahkerasti erilaisissa julkisissa edustustilaisuuksissa. 

Kuninkaallisasiantuntijoiden mukaan kuningatar Elisabetille on erityisen tärkeää pysyä aktiivisena sekä toimeliaana. Aiemmin useat asiantuntijat arvioivat, että Elisabet olisi siirtänyt aktiivisemmin velvollisuuksiaan tulevan kuninkaan Charlesin harteille, mutta näin ei kuitenkaan ole käynyt siinä määrin, kuin arviot esittivät.  

Kun koronakriisi alunperin alkoi Isossa-Britanniassa, kuningatar ei hätäillyt aikataulujensa muuttamisen suhteen, vaan vaikutti haluavan jatkaa työtään samalla tavalla kuin ennenkin, riskeistä huolimatta. Maaliskuun 17. päivä Buckinghamin palatsi ilmoitti, että kuningattaren työnkuvaa muutetaan kuitenkin olosuhteiden pakosta. Näihin aikoihin Elisabet ja Philip vetäytyivät Windsorin linnaan pakoon koronavirusepidemiaa, sillä he kumpikin kuuluvat korkean ikänsä takia viruksen riskiryhmään. Linnasta käsin Elisabet piti historiallisen televisioidun puheen kansalaisilleen, jossa hän kiitti koronavirusta vastaan taistelevia terveysalan ammattilaisia sekä rauhoitteli Ison-Britannian asukkaita.  

Kuninkaallisasiantuntija Ingrid Sewardin mukaan kuningattarella on vankka uskomus siitä, että hänen on jatkettava työtään niin ahkerasti kuin mahdollista, niin pitkään kuin mahdollista, sillä se on asia, joka pitää hänet yhä virkeänä. Elisabetin kerrotaan suunnitelleen myös, että hän olisi viettänyt viime viikkoisia 94-vuotissyntymäpäiviään ratsastusretkellä, mutta muutti kuitenkin suunnitelmiaan koronavirushuolen takia. Näin ollen se, että kuningattaren on pakko pysytellä aloillaan linnansa turvassa, saattaa tuntua monarkista varsin hankalalta. 

– Jos ajattelet asiaa, hänen elämänsä on ollut yhtä velvollisuutta. Siitä lähtien, kun hän oli lapsi, hänen päivänsä ovat olleet hyvin säädeltyjä. Joten hän ei todellakaan ole tottunut tällaiseen, Seward arvioi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja