Koronaeristyksestä luovutaan tänään isossa osassa Suomea – jäljitystyötä jatketaan silti Helsingissä: "Jonossa lähes 40 000 tapausta"

Viranomaisten asettamasta koronakaranteenista luovutaan monilla Suomen alueilla – Helsingistä kerrotaan, ettei eristyspäätöksille ole enää perusteita 1:23
Katso video: Näin Sanna Isosomppi kertoo päätöksestä luopua laajasti koronaeristyksistä Helsingissä.

Iso osa Suomea luopuu laajasti koronaeristyksestä. Jäljitystöitä jatketaan silti ainakin Helsingissä.

Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi sanoo, että on tärkeää jatkaa jäljitystyötä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden piirissä, erityisesti hoivalaitoksissa.

– Meillä on lähes 40 000 tapausta selvitettävänä ja 180 jäljittäjää.

Isosompin mukaan kaikkiin heihin tullaan olemaan yhteydessä, mutta rupeamaan kuluu varmasti useampi kuukausi.

MTV Uutiset kysyi Isosompilta, miksi vanhojen tapausten jäljitystyötä jatketaan, vaikka eristyksistä luovutaan. Liittyykö syy esimerkiksi tartuntatautipäivärahan saamiseen?

– Emme soita kaikille, vaan laitamme heille yhteydenottopyynnön, hän kertoo.

– Että jos siellä on tilanne, että olemme henkilön ohjeistaneet jäämään eristyksiin, ja hän on sitä noudattanut ja toiminut meidän ohjeidemme mukaan, niin toki siinä tilanteessa teemme tarvittavan hallintopäätöksen.

Isosomppi huomauttaa, että eristyspäätöksistä ei luovuta täysin. Jos eristysmääräykselle on peruste, niin silloin se myös annetaan. Laajamittaisista eristyspäätöksistä on luovuttu, hän sanoo.

Helsingin kaupungin mukaan tämänhetkinen koronavirustilanne edellyttää tartunnan saaneilta omaehtoista eristäytymistä ja altistumisesta ilmoittamista henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa.

Kuinka luottavainen epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Isosomppi on omaehtoisista varovaisuustoimista?

– Se jää toki ihmisten oman harkintansa varaan, mutta uskon, että kuntalaiset käyttäytyvät vastuullisesti ja toimivat oikein. Kyllä tässä on kiitostakin annettava, sillä pandemian aikana monet ovat toimineet oikein ja vastuullisesti. Uskon, että ihmiset osaavat toimia niin jatkossakin, Isosomppi sanoo.

Vältä kontakteja, noudata käsihygieniaa ja huolehdi rokotesuojasta

Jos koronavirukselle altistuu, Isosompin mukaan on syytä edelleen välttää kontakteja ja noudattaa perusteellista käsihygieniaa. Isosomppi muistuttaa, että jokaisen tulisi huolehtia omasta rokotussuojastaan, sillä omikronilta on vaikea välttyä.

Isosompin mukaan on vaikeaa sanoa sitä, milloin omikron-tautihuippu lähtee laskuun, mutta todennäköisesti vastassa on vielä muutaman viikon ajan korkeampi tautikuorma.

Lue myös:

    Uusimmat