Koronaa, influenssaa ja RS-virusta – tämä on vuodenvaihteen epidemiatilanne

Vuodenvaihdetta lähestytään useiden virusepidemioiden jyllätessä.

– Tällä hetkellä väestössä kiertää useita hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia. Raportointimäärien perusteella influenssa A- ja koronavirus ovat edelleen korkealla tasolla lähes koko maassa. Myös RS-virusta on liikkeellä, kertoo THL:n erikoistutkija Erika Lindh STT:lle sähköpostitse.

Lindhin mukaan A-influenssan epidemiahuippu on vielä edessä. Koronaviruksen epidemiapiikki ohitettiin marraskuun lopulla, ja tällä hetkellä pahin koronaepidemia näyttäisi olevan hiipumassa. RS-viruksen tapausmäärät taas ovat kasvussa.

– Sekä influenssa A:ta että koronavirusta esiintyy yli epidemiarajan lähes koko maassa, Lindh kertoo.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo STT:lle sähköpostitse, että koronarokotteita on syksyn ja syystalven aikana annettu yhteensä noin 900 000 annosta.

– Määrä on ehkä hieman alakanttiin, sillä tiedonsiirrossa on edelleen jonkin verran puutteita yhdeltä isolta paikkakunnalta ja joiltakin pieniltä paikkakunnilta, Nohynek sanoo.

Syystalven koronarokotekattavuus on 60 prosenttia 80 vuotta täyttäneillä, 54 prosenttia 65–79-vuotiailla, 4,3 prosenttia 18–64-vuotiailla ja 0,1 prosenttia alle 18-vuotiailla.

Influenssarokotteita oli annettu joulukuun 23. päivään mennessä yhteensä lähes 1,6 miljoonaa, joista runsas kaksi kolmasosaa julkisella sektorilla. Tällä hetkellä influenssarokotteen kattavuus on 27 prosenttia alle 7-vuotiailla, 7 prosenttia 7–17 -vuotiailla, 20 prosenttia 18–64-vuotiailla ja lähes 60 prosenttia 65–79 -vuotiailla ja 63 prosenttia 80 vuotta täyttäneillä.

Influenssakausi alkoi tavallista aikaisemmin

HUSin ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että HUSin alueella koronaviruksen pitoisuudet jätevesissä olivat korkeat joulun alla. Liikkeellä oli jo marraskuun lopulla muuntunutta virustyyppiä BA.2.86. Tällä hetkellä RS-viruskausi näyttäisi olevan alkamassa.

– RS-virus on pienten lasten yleisin virustauti, ja tällä hetkellä RS-virustartunnat ovat pienillä lapsilla kasvussa.

Järvinen kertoo, että influenssakausi alkoi tänä vuonna tavallista aikaisemmin, jo marraskuussa.

– Koronaviruksen osalta HUSin potilasmäärät ovat selvästi laskeneet. Ne ovat nyt noin puolet siitä, mitä ne olivat marraskuun lopussa. Vaikka virustyyppi on muuttunut, on koronavirusinfektio hiipumassa, jos tarkastellaan potilasmääriä.

Järvinen kertoo, että vakavaa koronaa ei enää juurikaan esiinny, mikä johtuu ennen kaikkea rokotuksista.

Tämän hetkinen epidemiatilanne ei juurikaan eroa siitä, mikä tilanne vuodenvaihteen ympärillä aina on.

– Ainoastaan influenssan alkamisajankohta aikaistunut, ja korona on tullut mukaan näiden muiden epidemioiden rinnalle.

HUS varautunut vuodenvaihteen ruuhkiin

HUS-alueen yhteispäivystyksen linjajohtaja Johanna Kaartinen kertoo, että HUS-alueen päivystyksissä on varauduttu ruuhkiin, sillä päivystyksissä ei ole koskaan vuodenvaihteessa hiljaista.

– Tällä hetkellä on paljon liikkeellä eri tartuntatauteja, myös muita kuin nyt jylläävät virusepidemiat. Vuodenvaihteen ruuhkiin vaikuttavat myös vapaapäivien määrä ja se, että muut toimipisteet ovat suljettuina. Myös liukkaat kelit voivat vaikuttaa ja lyhytaikaisesti myös uudenvuoden juhlinta.

Kaartinen vastaa yhteispäivystyksestä, joten lasten osalta tilanne hieman poikkeaa siitä, mitä aikuisten päivystyksessä näkyy.

– RS-virusepidemia ei meillä juurikaan näy. Koronahuippu ohitettiin jo ennen marraskuuta, Kaartinen kertoo.

RS-viruskausi tyypilliseen tapaan alkuvuodesta

Sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen ylilääkäri Jaana Syrjänen että Lapin hyvinvointialueen ylilääkäri Markku Broas kertovat koronaepidemian olevan alueillaan laskussa ja influenssaepidemian olevan noususuunnassa.

Syrjäsen mukaan Pirkanmaalla sekä korona että influenssa kuormittavat terveydenhuoltoa tällä hetkellä yhtä paljon.

– Epidemiakausi on Pirkanmaalla meneillään, kuten muuallakin. Influenssarokotus kannattaa yhä ottaa, jos on riskiryhmässä eikä ole sitä käynyt ottamassa, Syrjänen kertoo STT:lle.

Myös Lapissa influenssa nostaa päätään, ja koronan huippu ohitettiin marras–joulukuun vaihteessa.

RS-virusta esiintyy myös molemmilla alueilla pienissä määrin. Syrjänen ja Broas odottavat sen esiintyvyyden lisääntyvän alkuvuodesta sille tyypilliseen tapaan.

– RS-virus painottuu tällä hetkellä lapsiin. Yksittäisiä tapauksia esiintyy myös iäkkäämmille, Syrjänen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat