Korona vie suuren osan jouluperinteistä nettiin – piispan ehdotus joulutunnelman luomiseksi koteihin: "Googlatkaa evankeliumi"

Ikiaikaiset jouluperinteet siirtyvät pääosin nettiin – joulupukkia ei suositella päästämään kotiovesta sisään 1:44
Ennen joulukirkkoon mentiin hevosella, nyt napsaistaan netti päälle. Katso, miten jouluperinteet muuttuvat tänä vuonna.

Tänä jouluna moni asia on toisin koronarajoitusten takia. Esimerkiksi joulukirkko on siirtynyt pääasiassa nettiin.

Joululla on pitkät perinteet Suomessa. Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo kertoo joulua vietetyn peräti 300-luvulta asti eli noin 1700 vuotta. Tänä vuonna järjestelyt ovat hyvin poikkeukselliset koronan takia.

– On kuitenkin lohduttavaa  ajatella, että joulua on vietetty jopa sotien ja kaikkien aikaisempien kulkutautien läpi. Joulun sanoma ei ole riippuvainen ulkoisista muodoista, Laajasalo sanoi Viiden jälkeen -lähetyksessä.

Laajasalo osallistuu jouluaaton hartauteen Helsingin Tuomiokirkossa.

– Tuomiokirkon hartaus striimataan. Pormestari Jan Vapaavuori lukee evankeliumin ja minä saarnaan, Laajasalo sanoi.

Helsingin Tuomiokirkon jouluhartautta voit seurata alta 24.12.2020 kello 15.30. Lähetys striimataan Tuomiokirkkoseurakunnan YouTube-kanavalta

Osa kirkoista auki hiljentymistä varten

Jouluhartauksia ja -jumalanpalveluksia lähetetään netissä eri seurakunnista. Muutamilla harvoilla alueilla, kuten Lapin maakunnassa, sallitaan maksimissaan 50 henkilön jumalanpalvelukset.

Joissakin seurakunnissa kirkkoja pidetään jouluna auki hiljentymistä varten tietyn ajan. Lähikirkkonsa tilanteen voi tarkistaa seurakunnan nettisivuilta.

Hautausmailla käynti on yksi harvoista asioista, jonka voi tehdä entiseen malliin, kunhan pitää turvavälit. Joillakin hautausmailla voi myös – rajoitusten niin salliessa - tavata pappia ja osassa järjestetään hartaushetkiä.

Piispa Teemu Laajasalo antoi myös yksinkertaisen vinkin joulutunnelman luomiseksi kotona.

– Joulupöydässä joku voi avata kännykällä Googlen ja kirjoittaa siihen 'jouluevankeliumi' ja lukea sen ääneen. Siinä menee 1,5 minuuttia ja joulun tunnelma on läsnä.

Turun Vanha Suurtori suljetaan yleisöltä

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä yli 700 vuoden ajan ja siellä se luetaan myös tänä vuonna. Yleisöä ei kuitenkaan päästetä paikalle ja Vanha Suurtori on aidattu. Julistusta voi seurata sekä televisiosta että netistä Yleisradion välityksellä.

Perhejoulun THL suosittelee viettämään tänä vuonna vain aivan lähimpien kanssa kotona, alle 10 hengen ryhmissä. Ikääntyneiden läheisten kohdalla THL neuvoo noudattamaan ikääntyneiden omia toiveita joulun vietosta.

Joulupukkia ei suositella päästämään kotiovesta sisään, vaan vilkuttamaan hänelle ikkunasta. Lahjasäkin joulupukki voi jättää ulko-ovelle.

Lue myös:

    Uusimmat