Korona on vaikeuttanut itärajan valvontaa – yhdellä rajaosuudella on jouduttu ottamaan "tietoinen riski"

Korona on tuonut haasteita itärajan valvontaan 2:02
Korona on tuonut haasteita itärajan valvontaan.

Korona on vaikeuttanut itärajan valvontaa. Rajavartijoita on siirretty töihin muun muassa Tornioon, ja esimerkiksi Pohjois-Karjalassa myönnetään, että tietyllä rajaosuudella on jouduttu ottamaan tietoinen riski valvonnassa.

Koronan aiheuttamat rajavartijoiden komennukset sisärajavalvontaan maan länsirajalle ovat kaventaneet huomattavasti itärajan maastovalvonnan resursseja. 

– Kymmeniä henkilöitä on komennettu sisärajavalvontaan Tornion ja Lapin rajanylityspaikoille. Myös Suomenlahdella on käyty tukemassa sisärajavalvonnan palauttamista, Niiralan raja-aseman päällikkö Arttu Maaranen Pohjois-Karjalan rajavartiostosta kertoo.

Rajanylityspaikoilla liikennemäärä on laskenut jopa kymmenesosaan aiemmasta. Komennukset näkyvät kuitenkin myös maastovalvonnassa.

– Olemme joutuneet priorisoimaan omaa toimintaamme ja sitten riskianalyysiin perustuen kohdentamaan tietyille alueille valvontaa enemmän ja sitten ottamaan riskiä muilla alueilla, Tohmajärven rajavartioaseman päällikkö Mika Wegelius toteaa.

Hihtolomat lisäävät liikkumista rajoilla

Talvilomien aikana ulkoilu rajan tuntumassa lisääntyy. Varsinkin vesillä laiton rajanylitys on aina maastorajaa isompi riski.

Hiihtolomien alkaessa luvaton rajanylitys on vaarana etenkin moottorikelkoilla.

– Voi olla, että poijujen välistä vahingossa luiskahtaa naapurin puolelle.

Lue myös:

    Uusimmat