Korona johti vaaralliseen ilmiöön länsinaapurissa – rikolliset tarjoavat vaikeuksissa oleville ravintolayrityksille rahoitusta

Ilmiöstä raportoitiin ensimmäisen kerran jo joulukuun alussa.

Ruotsissa Linköpingin kaupungissa järjestäytyneet rikollisliigat ovat ryhtyneet tarjoamaan rahoitusta koronapandemian vuoksi maksuvaikeuksiin joutuneille yrityksille kuten ravintoloille.

Linköping on noin Lahden tai Kuopion kokoinen kaupunki.

Itä-Götanmaan aluehallinto raportoi ilmiöstä ensimmäisen kerran jo joulukuun alussa. Sen jälkeen ravintolarajoituksia on kuitenkin entisestään kiristetty. Tällä hetkellä ravintoloihin voi tulla enintään neljän hengen seurueita ja alkoholin myynti on lopetettava jo kahdeksalta.

Linköpingin keskustan elinvoimasta huolehtiva yhteistyöyritys Linköpings innerstan toimitusjohtaja David Nilsson kertoo Sveriges Radiolle, että rikolliset voivat pyrkiä lypsämään yrityksiltä rahaa eri muodoissa.

Hän pitää ilmiötä erittäin vakavana.

– Nyt olemme äärimmäisessä tilanteessa, ja ajattelen etenkin ravintoloita, jotka käytännössä ovat liiketoimintakiellossa, kun he eivät saa ottaa vastaan asiakkaita ja samalla alalle ei ole suunnattu kunnolla tukea, sanoo Nilsson.

Rikollisten mukaantulo huolestuttaa myös kiinteistöjen vuokraisäntiä.

– Tätä kautta mukaan voi tulla uusia vuokralaisia, jotka käyttävät toisenlaisia toimintatapoja kuin mihin me olemme tottuneet. Siitä voi muodostua uhka ja hankala tilanne vuokraisännälle, sanoo kiinteistöliitto Fastighetsägarnan läntisen Itä-Götanmaan elinkeinopoliittinen asiantuntija Rikard Norman Sveriges Radiolle.

Norman vaatii nyt maksuvaikeuksiin joutuneille yrityksille tukea nopeasti.

– Verorahoilla ei tietenkään kuulu pitää kannattamattomia yrityksiä elossa ikuisuuksiin, mutta nyt kyse on äärimmäisestä tilanteesta, missä aiemmin elinvoimaiset ja todennäköisesti pandemian jälkeen yhä kannattavat yritykset uhkaavat ajautua joko konkurssiin tai rikollisten käsiin.

Lue myös:

    Uusimmat