Korona eristi mikkeliläisen Pian ensimmäisestä lapsenlapsesta – tunteikas ensikohtaaminen ikkunan läpi: "En tiedä, milloin saan pitää vauvaa sylissä"

4:53
Koronavirus aiheuttaa muutoksia synnyttäjille. MTV Uutiset Live tapasi pariskunnan, joka on huolissaan tulevasta synnytyksestä keskellä koronakriisiä.

Mikkeliläinen Pia Shala on nähnyt ensimmäisen lapsenlapsensa toistaiseksi vain ruudun takaa. Nimiäisetkin kuitataan näillä näkymin postikortilla, Shala kertoo.

Pia Shalan pojanpoika syntyi kuusi viikkoa sitten, eli aikana ennen koronavarotoimenpiteiden kiristymistä.

– Vauva syntyi helmikuun lopussa. Aluksi olin kovassa kuumeessa, enkä siksi päässyt katsomaan vauvaa sairaalaan Jyväskylään. Kuumetta oli minulla jopa 40 astetta, tiedä vaikka olisi ollut koronaa, Shala sanoo.

Pian Suomessa annettiin ohje välttää suoraa kontaktia, eikä Shala enää voinut parannuttuaan mennä katsomaan pikkuista. 

Shala sanoo, ettei halua missään nimessä ottaa riskiä vauvan tai hänen vanhempiensa terveyden suhteen, mutta toisaalta halu nähdä vauva oli suuri.

– Tämä on ensimmäinen lapsenlapseni ja murehdin, että ehtiikö poika oppia kävelemään ennen kuin näen häntä. Mieheni sanoi viime viikolla, että mitä jos lähdetään lasten kotipihalle Toivakkaan katsomaan vauvaa ikkunan läpi.

– Viime lauantaina sitten ajoimme heidän pihaansa. Se oli ihana hetki minulle, vaikka vauva ei ehkä itse paljon ymmärtänyt. Minulta hävisi tuska rinnasta, kun näin vauvan livenä. Olin suunnitellut, että menen heille kotiin auttelemaan, kun vauva syntyy, mutta sekään ei ole nyt mahdollista, Shala harmittelee.

Nimijuhlatkin peruttu

Myös vauvan nimiäisjuhlat on pitänyt perua koronan takia.

– Puhuimme, että postikortilla hoidetaan nimiäiset. Mutta mieluummin näin, kuin että puoliväkisin ängettäisiin ja sitten saisikin kuulla, että joku on sen takia sairastunut.

Pia Shala ei tiedä, milloin hän pääsee vihdoin pitämään vauvaa sylissään.

– Tämä kuukausi menee ainakin ja varmasti ensi kuukausi myös. Uskon tässä kohtaa viranomaisia. Sitä mietin, että kun vasta-ainetestit yleistyvät, saatan käydä ottamassa sen. Jos olenkin jo sairastanut koronan, sitten ei tarvitsisi ainakaan pelätä, että tartuttaa virusta itse.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja