Korkojen nousuun voi varautua

Asuntolainoja myönnetään ja otetaan edelleen ennätystahtiin - keskimäärin noin 15 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Moni onkin jo alkanut kantaa huolta siitä, että suomalaiset velkaantuvat liikaa.

Liiketoimintapäällikkö Heidi Gustafsson Osuuspankkikeskuksesta muistuttaa kuitenkin, että suomalaisten velkaantumisaste on edelleen hyvin maltillista esimerkiksi muihin Euroopan maihin verrattuna:

"Tietysti viime vuosien asuntoluottojen hyvä kysyntä on tuonut mukanaan sen, että kotitalouksien velkaantumisaste on jo 90-luvun alun tasoa, mutta silloin korkotaso oli asuntolainoissa yli 10% kovempi kuin tänään. Tämä matala korkotaso auttaa velanhoitokykyä jokaisen maksajan kohdalla."

Aika ajoin kuumentuvassa laina- ja korkokeskustelussa tulee harvemmin ajatelleeksi sitä, että nykyisin vain joka neljännellä suomalaisella on enää asuntolainaa. Useimmilla heistäkin on sitä todella vähän, ja ne joilla on enemmän voivat puolestaan jakaa kustannuksia olennaisesti pidemmälle ajalle kuin joskus aikaisemmin.

Uusimpien asuntovelallisten tulevaan arkeen vaikuttaa kuitenkin ratkaisevasti se, kuinka pitkään korkotaso säilyy näin alhaisena. Gustafsson muistuttaa, että vaikka povailut koron noususta eivät aivan lähitulevaisuudessa toteutuisikaan, korkeampiin korkoihin kannattaa kuitenkin varautua: "On varsin järkevää taloudenhoitoa, että tarkistetaan ja varmistetaan asiakkaan kanssa maksukyky 2-4%-yksikköä korkeammalla korolla. Jos asiakkaan maksukyky riittää vielä tämänkin jälkeen, silloin on varsin hyvä varautumisaste mahdolliseen koronnousuun.

Jos korkotaso nousisi esimerkiksi viiden vuoden päästä 2 % -yksikköä, se tarkoittaisi käytännössä noin 15 % korotusta normaaliin kuukausierään. Vaihtoehtoisesti, jos kuukausierä pidetään samaa, asuntolainan maksuaikaa tulee pidentää lähes 4 vuotta.

Korkotasoon voi varautua myös vertailemalla eri tyyppisiä, vaihtuvakorkoisia korkoja ja sitä, kuinka ne käyttäytyvät. Jollekin taloudelle esimerkiksi kiinteä korko on hyvä vaihtoehto. Tänä päivänä asiakkaalle voidaan antaa lainaansa myöskin tietty korkokatto."

Tulevaisuuden riskeihin voi varautua myös ottamalla erityisen lainavakuutuksen, joka turvaa lainan maksamisen, mikäli joutuu työttömäksi tai sairastuu vakavasti. Lainavakuutus maksaa noin 4 000 €, jos laina on 170 000 € 20 vuodeksi.

Kalliiden kortti- ja osamaksuluottojen ottamista on tässä tilanteessa erityisesti syytä välttää.

Kaksioiden hinnat viikolla 7/2005

Korkojen noustessa asuntojen hintojen nousuvauhdin on taipumus talttua tai jopa taittua. Kaksioiden hintapyyntöjen valossa näin on käymässä pikku hiljaa Helsingissä. Sieltä kaksiokysyntä näyttää siirtyvän yhä enemmän Vantaalle, mikä nostaa siellä hintatasoa.

Hintapyynnöt - kaksiot

Viikko 7/2005

Keskihinta €/m2

Muutos %
3 ed. kk

Helsinki

2 840

- 1

Espoo

2 305

+ 2

Vantaa

1 965

+ 10

Turku

1 505

+ 2

Lahti

1 375

0

Yksiöiden hinnat puolestaan ovat myös pohjoisemmissa kasvukeskuksissa ja yliopistokaupungeissa ainakin hintapyyntöjen valossa edelleen selvässä nousussa. Näiden kaupunkien hintatasoissa on eroja, sillä esimerkiksi Vaasasta yksiön saa yli 30 prosenttia halvemmalla kuin Kuopiosta tai Oulusta.

Myös kaksioiden hintatrendit vaihtelevat melkoisesti. Esimerkiksi Tampereella kaksioiden hinnat ovat jo selvässä laskussa, mutta Kuopiossa ja Oulussa yhä tukevassa nousussa.

Hintapyynnöt - kaksiot

Viikko 7/2005

Keskihinta €/m2

Muutos %
3 ed. kk

Tampere

1 650

- 7

Jyväskylä

1 565

- 1

Vaasa

1 125

- 6

Kuopio

1 515

+ 3

Oulu

1 675

+ 4

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja