Korkein oikeus kumosi varusmiestä uhanneen majurin tuomion

Helsingin hovioikeus tuomitsi majurin keväällä 2015 laittomasta uhkauksesta sakkoihin. Korkein oikeus kumosi kuitenkin tuomion majurin valitettua siitä.

Uhkaus tapahtui sotaharjoituksessa Kemijärvellä kesäkuussa 2012. Syytteen mukaan majuri oli osoittanut varusmiestä aseella sellaisissa olosuhteissa, että varusmiehellä oli syytä pelätä henkensä puolesta.

Majuri oli ollut menossa harjoituksen esikuntaan käskynantoon, kun esikunnan kulunvalvontapisteellä vartiossa ollut varusmies, sotilasarvoltaan sotilaspoliisi, oli kysynyt häneltä henkilökorttia.

Majuri oli kertonut sotilaspoliisille kaksiosaisen tunnussanan, jota sotilaspoliisi ei kuitenkaan tiennyt. Tämän jälkeen majuri oli kolauttanut kädellään kaulassaan ollutta, alaviistoon osoittanut rynnäkkökiväärin taittoperää ja todennut:

– Taistelukentällä voi tulla omien ampumaksi, jos ei tiedä tunnussanaa.

Sotilaspoliisi kuitenkin kertoi majurin osoittaneen häntä rynnäkkökiväärillä viiden sekunnin ajan ja kysyen samalla:

– Pitäiskö sut ampua tähän paikkaan?

Majuri kiisti syytteet, mutta hänet tuomitiin 30 päiväsakkoon, joista maksettavaa kertyi 1 170 euroa.

Korkein oikeus kuitenkin kumosi tuomion ja majuri vapautettiin sakkorangaistuksesta. Oikeuden mukaan majurin ei ole todistettu osoittaneen varusmiestä aseella, vaan hän on vain kolauttanut aseen vartta tehostaakseen lausumaansa.

Myöskään puheiden omien ampumaksi joutumisesta ei katsottu sisältävän uhkausta ammutuksi tulemisesta.

Lue myös:

    Uusimmat