Mainos

Korkeakoulutus ei suojaa työttömyydeltä entiseen malliin

1:05

SAK:n ekonomistin Erkki Laukkasen mukaan pitkäaikaistyöttömiä löytyy kaikilta koulutusasteilta, mutta se korreloi vahvasti koulutuksen keston kanssa. Pelkistetysti voi sanoa, että korkeakoulutus vähentää riskiä joutua pitkäaikaistyöttömäksi.  

Pitkäaikaistyöttömien määrä kuitenkin kasvaa ja myös korkeasti koulutetut jäävät entistä useammin työttömiksi. Heinäkuun lopun tietojen mukaan pitkäaikaistyöttömiä oli yhteensä 127 200, mikä on 14 100 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työ- ja elinkeinoministeriön tietojen mukaan vuodesta 2013 lähtien rajuiten on kasvanut 25-54-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömyys.   

ELY-keskuksittain koottujen tietojen varjossa rinnasteisesti pitkäaikaistyöttömiä oli 41735. Rinnasteisesti pitkäaikaistyöttömät sisältää viimeisen 16 kuukauden aikana yhteensä vähintään 12 kuukautta työttömänä työnhakijana olleet.

Pitkäaikaistyöttömistä oli miehiä 72 800 ja naisia 54 300. Pitkäaikaistyöttömien miesten määrä lisääntyi edellisestä vuodesta 12 prosentilla ja 14 prosentilla naisilla.

Korkeastikoulutetuista suhteellisesti eniten työttömyys on kasvanut niillä, jotka ovat suorittaneet tutkijakoulutuksen.  

Akavan työttömyyskatsauksesta ilmenee, että huhtikuun lopun tilanteen mukaan työttömistä tutkija-asteen suorittaneista jo 42 prosenttia oli ollut työttömänä yli vuoden.

Keskimäärin 35 prosenttia kaikista työttömistä korkeakoulutetuista oli ollut huhtikuun lopussa työttömänä jo vähintään vuoden.  

2:51

2:05

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.