Korkeakouluopiskelijoille hyviä uutisia: Uusi kokeilu voi tuoda jopa 15 000 euroa lisärahaa

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteltu hallituksen esitystä alueellisen opintolainahyvityksen kokeilusta.

Kokeilussa korkeakoulututkinnon suorittaneet henkilöt voivat saada opintolainojaan anteeksi, jos asuvat tietyissä Pohjois- tai Itä-Suomen kunnissa.

Alueellinen opintolainahyvityksen on uutisoitu olevan enintään 8 800 euroa ja 60 prosenttia opintolainasta. Useat alueellista hyvitystä saavista voisivat saada toisenkin hyvityksen.

– Suurin osa alueellisen opintolainahyvityksen saajista saisi ennen alueellista opintolainahyvitystä määräajassa korkeakoulututkinnon suorittaneille suunnatun opintotukilain mukaisen opintolainahyvityksen, kerrotaan esitysluonnoksessa.

Määräajassa suoritetun tutkinnon opintolainahyvitys on 40 prosenttia siitä opintolainan määrästä, joka ylittää 2 500 euroa.

Opintolainahyvityksessä on myös enimmäismäärä, joka perustuu suoritettavan tutkinnon laajuuteen.

Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneilla on ollut keskimäärin opintolainaa 19 800 euroa.

Esitysluonnoksen mukaan sen suuruisesta lainasta voisi saada tyypillisessä tapauksessa ensin määräajassa suoritetun tutkinnon perusteella 6 000 euron hyvityksen. Lisäksi kokeilussa mukana oleva voisi saada 8 800 euron alueellisen hyvityksen.

Yhteensä hyvitykset olisivat lähes 15 000 euroa.

– Kokeilussa maksettava hyvitys ei voi viedä takautuvasti tietenkään oikeutta tavalliseen hyvitykseen, joka on ansaittu sillä perusteella, että tutkinto on suoritettu määräajassa, opetus- ja kulttuuriministeriön neuvotteleva virkamies Virpi Hiltunen kertoo.

Esitysluonnoksen mukaan alueellinen opintolainahyvitys olisi opintotukilain mukaisen opintolainahyvityksen tavoin saajalleen "verovapaa sosiaalietuus".

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

9:13
Kysely kertoo karua kieltä opiskelijoiden ongelmista.

Onnellisia he, jotka asuvat Itä- ja Pohjois-Suomessa

Alueellinen opintolainahyvitys hyvitys edellyttäisi asumista jossakin Itä- ja Pohjois-Suomen 25 kunnasta, jotka muodostavat kokeilualueen.

Hyvitys voitaisiin myöntää enintään kolmessa erässä. Hyvitystä hakevalla täytyy olla kotikunta kokeilualueella vuoden ajan ennen kunkin erän hakemista.

Hyvitystä saavan olisi työskenneltävä kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti tai toimittava yrittäjänä. Työpaikan ei tarvitse sijaita kokeilualueella. Hyvityksen voisi myös saada, vaikka ei olisi työmarkkinoilla, vaan esimerkiksi hoitaisi lasta kotona tai toimisi omaishoitajana.

Kokeilun kohderyhmä valittaisiin arvonnalla vuonna 2023 korkeakoulututkinnon suorittaneista. Opetus- ja kulttuuriministeriön arvion mukaan hyvityksiä maksettaisiin kokeilussa hieman alle 700 henkilölle.

Kokeilun budjetti on kuusi miljoonaa euroa.

Kokeilun aloittamisesta päätettiin pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen budjettiriihessä.

Kokeilualueeseen kuuluvat Kajaanin, Kemijärven, Kuhmon, Kuusamon, Lieksan, Nurmeksen ja Pudasjärven kaupungit sekä Ilomantsin, Juuan, Hyrynsalmen, Paltamon, Pelkosenniemen, Posion, Puolangan, Pyhännän, Rautavaaran, Ristijärven, Sallan, Savukosken, Sonkajärven, Sotkamon, Suomussalmen, Taivalkosken, Utajärven ja Vaalan kunnat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja