Mainos

Korjaustyöt aiheuttivat massiivisen putkirikon Helsingissä, ja lisää yllätyksiä voi olla luvassa – "Ei ole ihan yksinkertaista ratkaista tätä ongelmaa"

0:24

Yli satavuotias runkovesiputki hajosi eilen Helsingin Hämeentiellä, kun sen läheisyydessä käynnissä olleet kaivuutyöt saivat louhemaan liikkumaan. 

Vesivahinko saatiin yöllä hallintaan ja pelastuslaitos sai veden pumpattua pois kiinteistöistä. Vahinkojen jälkiarviointi jatkuu lähipäivinä: esimerkiksi remontissa olevan Hakaniemen hallin kellaritilassa oli pahimmillaan pari metriä vettä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) verkko-osaston johtaja Kia Aksela kertoo, että eilen rikkoutuneen vesiputken vedenjakelu on keskeytetty ja se on korvattu pintaletkuilla, kunnes kaivuutyöt sen ympäristössä ovat ohi.

Väliaikainen ja kallis ratkaisu

Ratkaisu on kuitenkin väliaikainen ja kustannuksiltaan kallis. Akselan mukaan toinen vaihtoehto on rakentajan äärimmäinen huolellisuus.

– Eli käytännössä siellä olisi koko ajan lapiomies katsomassa liikkuuko maa ja keskeyttämässä kaivuun tarvittaessa.

Hämeentien alueella olevan vesiputkiverkosto on niin vanha, että se on erittäin herkkä maaperän liikehdinnälle tai lämpötilanmuutoksille. Ongelmat tulevat nyt esiin, kun tien maaperää kaivetaan rakennustöiden yhteydessä. 

– Ei ole ihan yksinkertaista ratkaista tätä ongelmaa: pitäisi olla toimiva vedenjakeluverkko samaan aikaan, kun sitä saneerataan, Aksela sanoo. 

– Olemme kuitenkin valtavan pahoillamme omalta osaltamme aiheutuneesta häiriöstä. 

Destia: Putkiston kuntoa mahdoton arvioida

Myös Hämeentien uudistuksen rakennustöistä vastaavan rakennusyritys Destian edustaja Seppo Sirvo kertoo, että Hämeentien alla piilevän putkiverkoston kuntoa on mahdoton arvioida etukäteen, vaikka tilanne onkin kartoitettu ennen remontin alkua.

Silti yllätyksiä voi tulla, koska maaperän liikkeet ja putkien todellinen kunto selviävät vasta töiden edistyessä. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja