Korjausavustukset haettavissa – mihin niitä voi saada?

Suomen asuinrakennuskanta on tulossa siihen ikään, että isot peruskorjaukset ovat väistämättömiä. Niihin pitäisi tietysti ryhtyä hyvissä ajoin eikä vasta sitten, kun on äärimmäinen pakko ja sen edistämiseksi valtio ja kunnat ovatkin myöntäneet taloudellisena porkkanana korjausavustuksia taloyhtiöille ja myös kotitalouksille. Niitä on jaossa tänäkin vuonna, mutta selvästi aiempaa vähemmän, toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan vs. toiminnanjohtaja Marika Sipilä:

"Korjausavustusmääräraha on tänä vuonna hieman yli 50 miljoonaa, kun se oli viime vuonna 70 miljoonaa. Lasku johtuu varmasti ainakin siitä, että muutamia kohteita on jätetty kokonaan pois. Taloyhtiö ei voi enää saada esimerkiksi avustusta kuntoarvion tekemiseen. Tämä on sääli siinä mielessä, että siitähän taloyhtiön pidemmän tähtäimen korjausohjelman suunnittelu yleensä käynnistyy."

Toinen iso takaisku – varsinkin taloyhtiöille – on energia-avustusten leikkaaminen, joita on saanut aikaisemmin ulkovaipan parantamiseen ja ikkunoiden vaihtamiseen. Aivan osattomiksi korjausavustuksista taloyhtiöt eivät kuitenkaan ole jääneet:

"Suurin avustuserä on tietysti hissin rakentaminen ja suunnittelu, sen jälkeen kuntotutkimus ja perusparannuksen suunnittelu. Nythän ovat erittäin ajankohtaisia putkiremontit, joiden suunnittelukustannukset ovat huomattavia. Niihin voi siis saada avustusta."

Näissä kaikissa avustus on korkeintaan puolet kustannuksista. Hissien osalta on syytä muistaa myös, että eräät kaupungit antavat lisäksi viidestä viiteentoista prosenttia lisäavustusta. Hissihankkeita siis tuetaan todella ruhtinaallisesti. Myös liikuntaesteiden poistamiseen taloyhtiö voi saada avustusta, kun kyseessä ovat taloyhtiön yleiset tilat.

Korjausavustus taloyhtiöille

50 % kuntotutkimus
50 % perusparannuksen suunnittelu
50 % liikuntaesteiden poistaminen
50 % hissin suunnittelu ja rakentaminen
+ kunnan mahdollinen lisäavustus 5-15 %

Pienituloiset vanhukset ja vammaiset voivat saada korjausavustusta asuntojensa korjaamiseen enintään 70 prosenttia kustannuksista, kuten myös korjausavusta terveyshaitan poistamisen edellyttämiin korjauksiin.

Korjausavustus

40-70 % pienituloisten vanhusten ja vanhusten asuntojen peruskorjaus
70 % terveyshaitan poistaminen

Omakoti- ja paritaloasukkaat voivat saada energia-avustusta muuttaessaan lämmitysjärjestelmänsä kasvihuonepäästöjä vähentävällä tavalla. Valtio maksaa kaukolämpöön siirtymisen kustannuksista kymmenen prosenttia. Avustus on viisitoista prosenttia, jos pientalossa otetaan käyttöön pelletti- tai puulämmitys tai hankitaan maalämpöpumppu tai aurinkokerääjä.

Energia-avustus omakoti ja paritaloille

10 % kauko- tai aluelämpöön siirtyminen
15 % pelletti- tai puulämmitys, maalämpöpumppu, aurinkokerääjä

Asuntorahaston avustuksia voi hakea koska hyvänsä vuoden ympäri, mutta kunnilta haettaviin avustuksiin liittyy määräaika: se on tänä vuonna torstaina, 5. huhtikuuta. Siihen mennessä vastaanotetut avustushakemukset tullaan käsittelemään vuoden 2007 määrärahoista. Jos hakijoita on enemmän kuin rahaa tarjolla, kunta priorisoi hankkeet itse määrittelemiensä periaatteiden mukaisesti.

Haettava kunnasta 5.4. mennessä

- Kuntotutkimus taloyhtiössä
- Perusparannuksen suunnittelu taloyhtiössä
- Energia-avustus omakoti- ja paritaloille
- Vanhusten ja vammaisten asuntojen korjaus

Ei määräaikaa hakemuksille

- Terveyshaitan poistaminen
- Hissin suunnittelu ja rakentaminen

Myönnetyt avustukset ovat käytettävissä avustuksen myöntämisvuotena sekä sitä seuraavina kahtena vuotena. Yksi asia korjausavustusta hakevien taloyhtiöiden ja kotitalouksien on kuitenkin ehdottomasti syytä muistaa: mitään avustuksen kohteena olevia töitä ei saa aloittaa, ennen kuin avustus on myönnetty.

Lisätietoja korjausavustuksista löytyy esimerkiksi Valtion asuntorahaston nettisivuilta: www.ara.fi

(JKA 2.3.2007)

Lue myös:

    Uusimmat