Koristeita ja leikkikaluja

Puutarhaan saadaan ihastuttavia ikikukkia, kun kauniin pyöreämuotoiset kivet maalataan kukiksi. Ja mikä parasta: lapsi saa kokea onnistumisen tunteen maalatessaan ja asetellessaan kivikukat puutarhaan.

Vesilammikko ja nurmikonkastelulaite vetävät lapsia puoleensa kuin magneetti. Terassille voi nostaa esimerkiksi tynnyrin tai suuren ruukun täynnä vettä ja panna siihen kellumaan vaikka pienen purjeveneen tai kukkia. Myös vesipaljun äärellä lapset voivat viettää aikaa tuntikausia. Mutta älä koskaan jätä lasta vartioimatta veden ääreen!

Joli Oy on valmistanut julkisten puistojen leikkivälineitä kolmenvuosikymmenen ajan. Nyt valikoima on laajenemassa nopeasti myös yksityispihojen puolelle. Niille sopivien, pienimuotoisten leikkivälineiden valmistus aloitettiin kaksi vuotta sitten, kertoo toimitusjohtaja Matti Mannonen.

"Saatavanahan on ollut ulkomaalaisia teräs- ja muovituotteita. Euroopan unionissa vahvistettiin uudet turvallisuusstandardit kaksi vuotta sitten ja silloin tuli edellytykset alkaa suunnitella kotipihoille paremmin suomalaiseen perinteeseen sopivaa, puun käyttöön perustuvaa sarjaa", Mannonen kertoo.

Tuotesarjan luominen on vielä alussa, mutta jatkoa seuraa.

"Valmiina on vasta muutama kestosuosikki – keinu, hiekkalaatikko ja liukumäki. Tulossa on karuselli, kiikkulauta ja kiipeilyteline. Kotipihoille kysytään myös monitoimitelineitä aivan kuten julkisiinkin puistoihin, ja niiden vuoro tulee heti, kun tämä perussetti on saatu valmiiksi."

Suomessa suosikkilistan kärjessä ovat perinteinen keinu ja pienille lapsille tietysti hiekkalaatikko ja jousikeinu. Liukumäkiä kysytään paljon ja niistä ovat eniten kiinnostuneita kaikkein pienimmät. Kiipeilytelineet puolestaan ovat kaikenikäisten suosiossa. Mannonen paljastaa myös yhden, hahmottumassa olevan suunnitelman.

"Leikkimökkejä myydään paljon, mutta sehän on tietysti ennen kaikkea tyttöjen juttu. Pojille haluttaisiin nyt tehdä paalumajatyyppinen vaihtoehto..."

Vaikka puistojen leikkivälineet tuntuvat kaikista vanhastaan tutuilta, tuotekehitys on itse asiassa jatkuvaa ja sitä tehdään monesta näkökulmasta.

"Vanhoille tuotteille tarvitaan kasvojenkohotuksia, jotta ne pysyvät uudenaikaisen näköisinä. Ajan kuluessa tuotesarjat muuttuvat paljon", Mannonen sanoo. "Toinen kehityksen kohde on tietenkin turvallisuus. Euroopan unionin kymmenen vuotta sitten voimaan astuneet turvanormit ovat muuttaneet rakennetta erittäin voimakkaasti. Jos vahinkoja sattuu, ne otetaan aina heti huomioon."

Turvallisuudesta määräykset sekä kotona että kaupungilla

Turvallisuusstandardit jakautuvat kahteen pääryhmään: julkisten leikkipaikkojen ja yksityispihojen standardeihin. Julkisten paikkojen standardit koskevat muun muassa julkisia leikkipuistoja, kouluja ja päiväkoteja, samoin kerros- ja rivitalojen pihojen leikkivälineitä. Yksityispihojen leikkivälineet ovat paljon pienimuotoisempia eivätkä ne ole kiinteitä. Kun lähtökohtana on se, että vanhemmat valvovat tapahtumia eikä kuka tahansa ohikulkija voi tulla leikkimään vieraalle pihalle, niiltä vaaditaan huomattavasti vähemmän.

"Koulun pihalla saattaa yhdessä autonrengasistuimessa keinua kuusi teini-ikäistä täyttä vauhtia", Mannonen kuvailee. "Rasitus on aivan toista luokkaa kuin se, kun natiaiset keinuvat kotipihalla äidin valvonnassa."

Pystyttipä leikkivälineitä kotipihaan tai yhteiselle pihalle, lain ja standardien sisältö on muistettava selvittää. Laki kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta tuli voimaan 30.1.2004. Se koskee myös leikkikenttiä ja kerrostalojen ja rivitalojen pihojen leikkivälineitä.

Lain mukaan muun muassa:

  • Kiinteistöjen pihaleikkivälineiden turvallisuudesta vastaavat näitä palveluja tarjoavat taloyhtiöt tai asuntoyhteisöt.
  • Leikkivälineiden tulee olla turvallisia eikä niistä saa aiheutua vaaraa käyttäjille.
  • Leikkipaikalla on oltava huoltosuunnitelma ja vastuuhenkilö, johon käyttäjät voivat olla yhteydessä.

Lasten leikkivälineistä on olemassa turvallisuusstandardit, jotka on suomennettu 2000. Standardien lähtökohtana on todella vaarallisten vahinkojen ehkäiseminen.

Lisätietoja: www.sfs.fi
Yksityiskohtaisia ohjeita leikkipaikkojen suunnitteluun esitetään RT-ohjekortissa "RT 89-10749"

(Pioni 8.5.2007)

Lue myös:

    Uusimmat