Koomasta heränneet – tiedottomuus vei vuosia ja pelasti hengen

Miltä tuntuisi palata tietoisuuteen 19 vuoden jälkeen? Unohtaa äidinkielensä, puhe- ja kävelykykynsä? Herätä tietoon, että on synnyttänyt keisarinleikkauksella lapsen? Joidenkin ihmisten elämistä kooma on vienyt vuosia, mutta myös mahdollisesti pelastanut hengen.

Koomassa oleva ihminen elää ja hengittää, muttei tiedosta ympäristöään tai reagoi esimerkiksi ääniin tai kipuun. Koomaan voi vaipua sairauden tai päähän kohdistuneen iskun seurauksena tai keinotekoisesti lääkkeiden avulla. Seuraavissa eri lähteistä koostetuissa tapauksissa koomasta on herätty niin vuorokauden kuin vuosienkin jälkeen.

"Heräsi" 19 vuoden jälkeen

Heinäkuun 13. päivänä vuonna 1984 – kuusi viikkoa tyttärensä syntymän jälkeen – 19-vuotias Terry Wallis syöksyi rekalla alas sillalta lähes kahdeksan metriä syvään veteen. Rekka löydettiin 24 tunnin kuluttua. Wallisin kanssa matkustanut ystävä kuoli, ja Wallis halvaantui kaulasta alaspäin ja vaipui koomaan.

Noin vuosi onnettomuuden jälkeen Wallisin tila vakiintui "minimaaliseen tietoisuuden tilaan". Wallisin vanhemmat ja vaimo järjestivät hänet kuntoutuskeskukseen. Joka toinen viikonloppu he hakivat Wallisin mukaansa maatilalleen uskoen, että tuttu ympäristö palauttaisi miehen tajunnan.

Noin 15 vuoden kuluttua Wallis alkoi reagoida kysymyksiin murahtelemalla. Suuri edistysaskel tapahtui kesäkuussa vuonna 2003, kun Wallisin äiti meni tapojensa mukaan keskukseen vierailemaan poikansa luona. Silloin Wallis yhtäkkiä vastasi hoitajan kysymykseen vierailijan henkilöllisyydestä lausuen: äiti. Onnettomuudesta oli kulunut 19 vuotta. Wallisin äiti lysähti ihmeestä lattialle. Seuraavana päivänä limua rakastava mies sanoi "Pepsi", ja viikon sisällä hän pystyi jo omien sanojensa mukaan puhumaan – hitaasti ja työläästi – mitä vain.

Onnettomuudesta seuranneesta aivovauriosta johtuen Wallisin lyhytaikainen muisti jäi huonoksi. Hän uskoi herättyään olevansa edelleen parikymppinen ja elävänsä vuodessa 1984 Ronald Reaganin presidenttikaudella.

Koomapotilas unohti äidinkielensä, vaihtoi saksaan

24 tuntia koomassa ollut, kroatialaisesta Kninin kaupungista kotoisin oleva 13-vuotias tyttö unohti herättyään äidinkielensä ja alkoi puhua kroatian sijasta "sujuvaa" saksaa. Tytön vanhempien mukaan lapsen aikaisempi kokemus saksan kielestä rajoittui koulutunteihin sekä joihinkin saksalaisiin kirjoihin ja tv-ohjelmiin. Kroatiaa tyttö ei enää pystynyt puhumaan eikä ymmärtämään, vaan hän tarvitsi esimerkiksi perheensä kanssa keskustellakseen tulkkia.

Muutoksen laukaissutta tekijää pohtineet asiantuntijat uskovat loogiseen selitykseen, eivät ihmeeseen. Muun muassa ABC Newsin jutussa viitataan niin sanottuun vieraan aksentin syndroomaan, jossa henkilön ääni voi onnettomuuden jälkeen palautua kuulostaen ulkomaalaiselta, vaikka kyseessä on itse asiassa puheen häiriö.

Edellinen selitys ei toimi aukotta kieliä täysin "vaihtaneen" potilaan kohdalla, joten mahdollinen ratkaisu voisi piillä myös siinä, että tieto eri kielistä sijaitsisi aivoissa eri paikoissa. Lääketieteen tohtori Gregory O'Shanick esittää ABC Newsin jutussa, että äidinkieli sijaitsee vasemmassa aivopuoliskossa ja varhaislapsuuden jälkeen opittavat kielet oikealla. Tällöin se, että ihminen puhuu onnettomuuden jälkeen paremmin muuta kuin äidinkieltään, voisi selittyä sillä, että aivoista on vahingoittunut nimenomaan vasen puoli.

Discoveryn jutussa neurolingvisti Michael Paradis pitää mahdottomana sitä, että kroatialainen tyttö todella olisi puhunut saksaa täydellisesti, jos hän ei ollut siihen aiemminkaan pystynyt – "hyvää" kommunikaatiota saksan kielellä hän sen sijaan piti uskottavana. Paradis epäili myös, että tyttö kärsi aivojen turvotuksesta, joka häiritsi hänen kykyään puhua kroatiaa muttei saksaa. Paradis sanoi, että tällaisissa tapauksissa äidinkieli yleensä palaa mieleen, kun turvotus laskee.

Koomaan vaivutettu unohti koko elämänsä

23-vuotias englantilaisnainen Liz Sykes oli ajamassa tuttua reittiä töihin vuonna 2008, kun hän yhtäkkiä joutui sekavaan tilaan – hän ei tiennyt, missä oli tai miten pääsee töihin. Sykesin täytyi soittaa pomolleen, joka saapui paikalle pelastamaan hänet. Lääkäri laittoi tapauksen stressin piikkiin ja kehotti Sykesiä lepäämään kotona muutaman päivän.

Viikkoa myöhemmin Sykes alkoi saada rajuja kohtauksia, joiden johdosta hänen kumppaninsa vei hänet sairaalaan. Lääkärit yrittivät diagnosoida monen päivän ajan, mistä oli kyse. Samaan aikaan kohtaukset tihenivät ja voimistuivat. Hourailevassa tilassa Sykes alkoi heitellä huonekaluja pitkin osastoa ja yritti rikkoa ikkunoita. Oman ja muiden turvallisuuden takaamiseksi hänet sidottiin tuoliin, ja Sykesin hengen pelastamiseksi lääkärit päättivät vaivuttaa hänet kolmeksi viikoksi koomaan.

Sykesillä diagnosoitiin lopulta enkefaliitti eli aivotulehdus, joka aiheuttaa aivojen turpoamista. Tulehduksen voi aiheuttaa esimerkiksi virus.

Kun Sykes heräsi koomasta, hänen muistinsa oli pyyhkiytynyt kokonaan pois. Jopa käveleminen ja puhuminen piti opetella uudestaan. Sykes vietti 11 kuukautta aivovammoista kärsiviä ihmisiä hoitavassa keskuksessa. Vuonna 2011 hänen kerrottiin kärsivän edelleen lyhytaikaisen muistin häiriöstä ja itseluottamuksen osittaisesta menettämisestä. Sykes kuitenkin toivoi, että ajan myötä ja muistia harjoittamalla hän voisi jokin päivä tehdä töitä sosiaalityöntekijänä. Sykes ei enää tarvitse lääkitystä ja on synnyttänyt tyttären.

Raskaana ollut nainen vaivutettiin koomaan

35-vuotias Valerie Leah sairastui sikainfluenssaan ollessaan 27. viikolla raskaana vuonna 2009. Hänen miehensä ja 10- ja 5-vuotiaat poikansa olivat jo sairastaneet taudin, mutta Valerien tila heikkeni nopeasti. Hän joutui sairaalaan hengitysvaikeuksien takia. Vauvan laskettuun aikaan oli vielä kolme kuukautta, mutta Valerieta ei voitu hoitaa parhailla mahdollisilla tavoilla niin kauan kuin lapsi oli hänen sisällään. Yrityksenä pelastaa hänen sekä syntymättömän lapsen henki lääkärit päättivät vaivuttaa Valerien koomaan ja tehdä keisarileikkauksen.

Kun Valerie aukaisi silmänsä viikkoa myöhemmin, hän ei voinut ymmärtää littanaa vatsaansa. Kuultuaan saaneensa poikavauvan hämmennys vaihtui tyrmistykseen. Hän koki lähes mahdottomaksi hyväksyä, että poika todella oli hänen.

Vasta kolmen viikon päästä keisarileikkauksesta ja koomaan vaivutuksesta Valerie ja vauva olivat molemmat tarpeeksi vahvoja tapaamiseen. Silloin Valerie sai ottaa pojan keskoskaapista syliinsä ensimmäistä kertaa.

– Minulle se oli hetki, jona hänestä viimein tuli poikani, Valerie kertoi Growingyourbaby.comille.

Lähteet: Telegraph.co.uk, Metro.co.uk, Oddee.com, Examiner.co.uk, Growingyourbaby.com, Theguardian.com, CNN.com, Abcnews.com, Wikipedia, Science.howstuffworks.com, News.discovery.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat