Mainos

Konsulttiyhtiö kehuskelee luoneensa Trumpin voittoisan "kiero Hillary” -kampanjan – apuna miljoonien some-tilien data

Nyt jo syrjään siirretty analyysiyhtiö Cambridge Analytican toimitusjohtaja Alexander Nix kehuu brittiläisen tv-yhtiön ohjelmassa, että hänen yhtiönsä oli keskeisessä roolissa presidentti Donald Trumpin presidentinvaalikamppailussa.

Brittiyhtiö Channel 4 -on nauhoittanut salaa keskusteluja, joita toimittaja on tehnyt Cambridge Analytican toimitusjohtajan ja muiden yhtiön päättäjien kanssa. Toimittaja esitti yhtiön mahdollista asiakasta, jolle yhtiön edustajat ovat puhuneet varsin avomielisesti.

"Yhtiömme tiedoilla pääsimme oikeaan lopputulokseen"

Alexander Nix sanoo tavanneensa silloisen presidenttiehdokas Trumpin "useita kertoja" ja että hänen yhtiönsä on ollut keskeisessä roolissa kampanjan viimeisinä kuukausina.

– Hoidimme kaikki tutkimukset ja hankimme datan. Teimme kaikki analyysit ja etsimme kohderyhmät. Hoidimme koko digitaalisen kampanjan ja hankkimamme data osoitti heille strategisen suunnan, Nix kertoi Channel 4 -tv-yhtiön toimittajalle tapaamisessa lontoolaisessa hotellissa.

Nix erotettiin tänään yhtiön johtajistosta, Cambridge Analytica kertoi virallisessa tiedotteessaan.

"Defeat crooked Hillary"

Yhtiöryppään toinen johtaja Mark Turnbull puolestaan kertoi, kuinka he loivat kampanjan, jossa vastaehdokas leimattiin kieroksi lauseella "voitetaan kiero Hillary".

Turnbull antoi myös ymmärtää, että juuri heidän tapansa kohdistaa  kampanjan voimavarat oikeisiin kohteisiin johti Trumpin kannalta voittoisaan lopputulokseen.

– Jos pohditaan sitä tosiasiaa, että Donald Trump sai vaaleissa kolme miljoonaa ääntä vähemmän kuin Hillary, mutta voitti silti valitsijamiesvaaleissa, niin tämä lopputulos selittyy (yhtiömme) tutkimuksilla ja datalla. Hoidimme Trumpin vaalikokoontumiset oikeisiin paikkoihin ja niinpä noissa tärkeissä vaa'ankieliosavaltioissa saimme ihmiset liikkeelle.

– Trump voitti 40 000 äänellä kolmessa osavaltiossa eli marginaali oli hyvin vähäinen, Turnbull sanoi.

Käytti Facebook-tilejä hyödykseen

Yhtiön kerrotaan käyttäneen Facebookin käyttäjätilejä epäasiallisesti hyödykseen.

Facebook on joutunut Euroopan unionin, Britannian ja Yhdysvaltojen viranomaisten tutkimusten kohteeksi. Yhtiön perustajalle Mark Zuckerbergille on lähetetty virallinen kutsu tulla selittämään Britannian kansanedustajille, mitä varsinaisesti on tapahtunut Facebookin ja Cambridge Analytica -yhtiön välillä.

Facebookia syytetään nyt siitä, että se on sallinut Cambridge Analytica -yhtiön päästä 50 miljoonan Facebook käyttäjän henkilökohtaisiin tileihin. 

Facebook on aiemmin sanonut, että henkilötietoja keräsi brittiläinen tiedemies Aleksandr Kogan, joka loi sovelluksen, jonka avulla Facebook-tilien tietoja kerättiin. Kogan myi tiedot myöhemmin Cambridge Analyticalle. 

Lähteet: Channel 4, Reuters, SKY, CNN, Hollywood-reporter

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.