Konservatiivien hallituskoalitio nousi yllätysvoittoon Australiassa

Australian parlamenttivaalien ääntenlaskussa nähtiin yllätyskäänne, kun voittajaksi veikattu työväenpuolue joutuikin lopulta tunnustamaan tappion maata hallitsevalle konservatiivien ja liberaalien koalitiolle.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Bill Shorten tunnusti tappion ja ilmoitti, ettei aio enää pyrkiä jatkokaudelle puolueen johtoon.

Aiemmin gallupit sekä ovensuukyselyt olivat luvanneet niukkaa vaalivoittoa työväenpuolueelle. Pääministeri Scott Morrisonin johtama koalitio onnistui kuitenkin nolaamaan tappiota ennustaneet mielipidetutkimuslaitokset. Kansallisen vaalilautakunnan mukaan sillä oli koossa 72 paikkaa parlamentissa, kun enemmistöön tarvitaan 76.

Perinteisesti Australian vaalikeskustelua ovat hallinneet talouskysymykset, mutta poikkeuksellisen kuuman ja kuivan vuoden jälkeen myös ilmastopolitiikasta tuli keskeinen vaaliteema. Keskustavasemmistolainen työväenpuolue oli esittänyt hallitusta kunnianhimoisempia päästövähennyksiä ja kohdistanut enemmän huomiota uusiutuvaan energiaan.

Lue myös:

    Uusimmat