Konkariedustajilla ennennäkemätön kausi nyt takana – nämä kolme suurta teemaa tulevat hallitsemaan eduskunnan syksyä

0:41
Kansanedustajat Anu Vehviläinen, (kesk.), ja Paula Risikko, (kok.) kommentoivat torstain täysistunnossa käsiteltävää rajalakia.

Eduskunnassa on takana aivan poikkeuksellinen vaalikausi. Kansanedustajavieraat summasivat MTV:n Uutisaamussa epätavallisia kokemuksiaan.

Ukrainan sota, turvallisuuskysymykset ja korona ovat varjostaneet Suomen politiikkaa. Eduskunta on jäämässä kesätauolle ja takana on poikkeuksellinen istuntokausi monella tapaa. Suomen turvallisuuspoliittinen asema muuttui merkittävästi. Suomi on myös kovaa vauhtia matkalla Nato-maaksi, mikäli jäsenyyden ratifioinnit sujuvat ongelmitta, etenkin Turkissa. Koronapandemia alkoi kaksi ja puoli vuotta sitten, eikä pandemia ole vieläkään täysin selätetty.

Kumpikaan kansanedustaja ei olisi uskonut istuntokaudesta tulevan tällaista. Venäjän hyökkäys tuli yllätyksenä, jopa asiantuntijoille, vaikka Venäjä uhkaili. 

Risikko uskoo, että lopulta kansalaiset tekivät päätöksen liittyä sotilasliitto Natoon. Muun muassa terrorismi ja maailman tapahtumat ovat hänen mukaansa valmistaneet Suomea tähän päätökseen, jonka viimeinen niitti Ukrainan sota oli.

"Historiallinen on kärsinyt inflaation"

Ennen kesätaukoa eduskunta ehti vielä käsitellä rajalain ja valmiuslain muutokset. Eduskunta hyväksyi muutokset rajavartiolakiin sekä valmiuslakiin. Valmiuslain muutokset tehtiin poikkeuksellisesti kiireellisenä.

Lain taustalla on epäilys, että maahanmuuttoa käytetään hybridivaikuttamisen muotona. Lailla pyritään keskittämään turvapaikkahakemukset vain tietylle tai tietyille rajanylityspaikoille. Sekä rajavartiolaki, että valmiuslaki vaativat muutoksia, jotta rajanylityskäytäntöä voidaan muuttaa. Valmiuslailla pyritään nykyistä kattavammin ottamaan huomioon hybridiuhat täydentämällä poikkeusolojen määritelmää. 

– Kuitenkin lähitunnit ovat mielenkiintoisia, ja historiallisia, vaikka historiallinen on sanana kärsinyt tänä keväänä inflaation, mutta todellakin meillä on tärkeä päivä eduskunnassa, sanoi Vehviläinen eilen MTV:n Uutisaamussa ennen eduskunnan äänestystä.

Porttikielto eduskuntaan salakuvauksesta

Toinen poikkeuksellinen tapahtuma tällä kaudella on ollut eduskunnan puhemies Matti Vanhasen antama porttikielto eduskuntaan salakuvauksesta.

– Minusta oli oikein, että puhemies Vanhanen tarttui tiukasti tähän asiaan. Olen seurannut tätä keskustelua tässä viime viikkoina ja ihan viime päivinäkin näistä häirintätapauksista, pidän kyllä tärkeänä, että näistä julkisesti puhutaan, sanoo Vehviläinen.

Hänen mukaansa on jokaisen, niin yksilön kuin yhteisöjen ja organisaatioidenkin vastuulla puuttua häirintään, jotta Suomi olisi turvallinen maa molemmille sukupuolille.

Kolme suurta Teetä

Ensi vaalikaudella tullaan Risikon mukaan käsittelemään suuria kysymyksiä. Näihin lukeutuu kolme suurta teemaa: terveys, turvallisuus ja talous.

– Ajattelen, että ensi eduskuntakausi on aika haasteellinen, koska talousasiat, turvallisuus, sosiaali- ja terveydenhuolto ja vanhustenhuolto ovat sellaisia asioita, jotka vaatii hyviä hermoja sekä kokemusta, että ne saadaan kuntoon.

Anu Vehviläinen on päättänyt olla lähtemättä mukaan ehdokkaaksi ensi vaaleissa. Paula Risikko pohtii vielä päätöstään lähteä ehdokkaaksi, vaikka paloa olisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja