Kongressin jäsen yritti kävellä istuntosaliin aseen kanssa – uusista turvatoimista nurinaa: "Todennäköisemmin kuolen koronaan"

Yhdysvaltojen kongressin poliisi selvittää tapausta, jossa republikaanien edustajainhuoneen jäsen pyrki torstaina kongressin istuntosaliin aseen kanssa.

Nancy Pelosin tietokoneen varastamisesta epäilty nainen ilmiantoi itsensä poliisille –  kertoo myyneensä koneen Venäjälle. Katso video: 

1:44

Marylandia edustava Andy Harris kantoi mukanaan asetta, joka ei ollut kuitenkaan esillä. Ase paljastui metallinpaljastimen hälytettyä.

Istuntosalin sisäänkäynnille asennettiin metallinpaljastimet kongressin tammikuun alkupuolen levottomuuksien jälkeen.

Turvallisuushenkilökunta kehotti edustajaa antamaan aseensa erään puoluetoverinsa säilytettäväksi, mutta puoluetoveri ei suostunut tähän, sillä hänellä ei ollut aseenkantolupaa. Andy Harris poistui paikalta ja palasi myöhemmin ilman asetta.

Aseiden kantaminen kongressissa on kiellettyä muilta paitsi erityisen luvan saaneilta ihmisiltä. Jotta kongressin jäsen saa kantaa asetta kongressin yleisissä tiloissa ja alueella, hänellä täytyy olla Washingtonin aseenkantolupa. Lisäksi ammusten ja aseen täytyy olla erillään.

Missään olosuhteissa kongressiedustajat eivät kuitenkaan saa kävellä aseistautuneina istuntosaliin.

Nurinaa ja jonoja käytävillä

Monet kongressin jäsenet eivät ole olleet tyytyväisiä metallinpaljastimien hiljattaiseen käyttöönottoon.

Metallinpaljastimen ääneen katkesi myös republikaanien Coloradon edustajan, Lauren Boebertin, matka tammikuun 12. päivä. Edustaja oli vannonut vaalikampanjansa aikana kulkevansa kongressissa aseistautuneena, mutta lupauksen toteuttaminen tyssäsi käninään kongressin poliisiin kanssa.

Samaisena iltana kaksi muutakin republikaanien edustajaa raivosi turvallisuushenkilöstölle metallinpaljastimista.

Edustajat olivat muun muassa inttäneet, että heillä oli perustuslaillinen oikeus kävellä sisään. Myöskään kaikki demokraattien edustajat eivät ole olleet tyytyväisiä uusiin turvajärjestelyihin.

Metallinpaljastimet ovat aiheuttaneet muun muassa jonoja, joissa turvavälit eivät toteudu koronavaarasta huolimatta.

– Todennäköisemmin kuolen täältä saamaani koronaan kuin edustajakollegani ampumana, teksasilainen demokraattiedustaja Filemon Vela tiivistää turhautumisensa.

Koska osa edustajista on kritisoinut turvatoimia ja kieltäytynyt kulkemasta metallinpaljastimien läpi, edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi on ehdottanut tuhansien dollarien sakkoja niille kongressin jäsenille, jotka eivät suostu noudattamaan uusia turvamääräyksiä.

Pelosin ehdotusta ei ole vielä hyväksytty.

Lähde: CNN.

Uusi video julki kongressin valtauksesta – hyökkääjät ottavat valokuvia asiakirjoista, kun samalla sarvipää ulvoo sotahuutojaan.

1:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja