Kongressi on Yhdysvaltojen eduskunta

Yhdysvaltain eilisissä kongressivaaleissa edustajainhuoneen enemmistö meni republikaaneille, mutta senaatissa demokraattien enemmistö säilyi. Yhdysvaltain tutkimuksen professori Markku Henriksson Helsingin yliopistosta kertoo, että vaalitulos tarkoittaa käytännössä sitä, että nyt osa Yhdysvaltojen eduskunnasta on opposition hallussa.

- Kongressissa on kaksi kamaria, senaatti on sen toinen kamari, ja edustajainhuone toinen kamari. Vaikka kongressi on kaksikamarinen, se on Yhdysvaltojen eduskunta, Henriksson selventää.

Kongressi siis säätää lait.

- Yhdysvalloissa on selvästi vallan kolmijako. On lainsäädäntövalta, jota kongressi käyttää, toimeenpanovalta, jota presidentti käyttää ja tuomiovalta, jota liittovaltion tuomioistuimet, lähinnä korkein oikeus käyttää.

Se, että osa Yhdysvaltojen eduskunnasta on opposition hallussa, ei Henrikssonin mukaan aiheuta välttämättä ongelmia, koska Yhdysvallat ei ole parlamentaarinen järjestelmä.

- Siellä presidentin ja hallituksen ei tarvitse nauttia eduskunnan poliittista luottamusta, kuten Suomessa. Kun Suomessa eduskunnan enemmistö vaihtuu, myös hallitus vaihtuu tai tulee epäluottamuslause. Yhdysvalloissa kongressi ei voi erottaa hallitusta eikä presidenttiä, ellei presidentti tee esimerkiksi raskasta rikosta.

Obaman vaikeampi saada uudistuksia läpi

Käytännössä tulos tarkoittaa Henrikssonin mukaan sitä, että presidentti Barack Obaman on entistä vaikeampi saada aloitteitaan läpi kongressissa.

- On oletettavaa, että jatkossa republikaanit vastustavat Obaman ehdotuksia. Lainsäädäntötyö vaikeutuu ja Obama ei pysty saamaan läpi uudistuksia, joita haluaisi.

Henriksson uskookin, että loppukautenaan Obama tekee enää hyvin pieniä esityksiä, joiden taakse saa helposti suuren enemmistön. Sairasvakuutuskorvauslain kaltainen uudistus tuskin olisi Henrikssonin mukaan mennyt tällä kongressilla läpi.

- Yhdysvaltojen järjestelmässä radikaaleja ja nopeita muutoksia on vaikea tehdä, mutta tässä suhteessa tilanne varmaan jähmettyy aika paikalleen.

Lue myös:

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu ja Päivi Sinisalon raportti

Lue myös:

    Uusimmat