Mainos

Kongon demokraattisen tasavallan vaalit toiselle kierrokselle

Lokakuussa pidettävälle vaalien toiselle kierrokselle näyttäisivät menevän istuva presidentti Joseph Kabila ja entinen kapinallisjohtaja Jean-Pierre Bemba.

Kongon demokraattisen tasavallan historialliset vapaat vaalit ovat menossa toiselle kierrokselle.

Valmistuneet vaalitulokset kaikista paitsi yhdestä vaalipiiristä osoittavat istuvan presidentin Joseph Kabilan johtavan presidenttikilpaa 44,5 prosentin äänisaaliilla. Vaalien ratkeaminen ensimmäisellä kierroksella olisi vaatinut 50 prosentin rajapyykin ylittymisen.

Kabilan perässä on entinen kapinallisjohtaja Jean-Pierre Bemba, joka on saanut yli 20 prosenttia annetuista äänistä. Kolmantena on opposition Antoine Gizenga, jolla on takanaan noin 13 prosentin kannatus.

Tänään odotettiin vielä tuloksia kaukaisesta Manonon vaalipiiristä, jossa Kabilan uskotaan saaneen kannatusta. Vaalipiirejä on kaikkiaan 169.

Kongolaiset tekevät valinnan kärkikaksikon välillä lokakuun 29. päivänä.

Vaalien on toivottu toimivan uutena alkuna väkivaltaisuuksien repimässä maassa, jossa ei tätä ennen ole järjestetty vapaita vaaleja yli 40 vuoteen. Kongolaiset äänestivät myös edustajia maan parlamenttiin.

Kaiken kaikkiaan vaalit ovat olleet suuri urakka valtavankokoisessa maassa, jossa on 25 miljoonaa äänioikeutettua.

Vaaleja on ollut turvaamassa maailman suurin, 17 000 sotilaan vahvuinen rauhanturvaajajoukko, jota on tukenut yli 1 000 eurooppalaista sotilasta. Äänestys sujui pääasiassa rauhallisesti lukuun ottamatta levottomuuksia maan itäosassa. Tänään pääkaupungissa Kinshasassa kuultiin ammuskelua, mutta uhreista ei tuoreeltaan kerrottu.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.