Konekauppajuttu: Oikeus hylkäsi päätekijöiksi väitettyjen syytteet

Helsingin käräjäoikeuden mukaan ns. valtakunnan maali -jutussa ei ollut kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta, vaan pikemminkin osamaksupetosten sarjasta. Syyttäjät olivat väittäneet toista, mutta oikeus ei löytänyt näyttöä järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Oikeus hylkäsi lähes kaikki syyttäjän päätekijöiksi väittämien "kovien tekijöiden" syytteet. Syytteessä olivat mm. entinen poliisi Pekka Erkkilä ja hänen poikansa Tarki Kangas. Molemmat on tuomittu aiemmin useista rikoksista.

Jutussa oli kyse siitä, että rahoitusyhtiöiltä oli haettu ja saatu rahoitusta olemattomiin työkoneisiin ja matkailuautoihin. Kaikkiaan kyse oli yli 20:stä tapauksesta vuosilta 2007-2008, joissa niistä tuomitut määrättiin maksamaan pankeille ja rahoitusyhtiöille yhteensä 1,3 miljoonan euron korvaukset. Vyyhtiin nivoutui myös lomamökeillä yritetty, mutta epäonnistunut miljoonapetos.

Kuudelletoista vankeutta

Jutussa tuomittiin eri mittaisiin vankeusrangaistuksiin kaikkiaan 16 miestä. Niiden mitat vaihtelivat 70 päivästä 4,5 vuoteen.

Oikeus hylkäsi suuren nipun eri tekijöiden syytteitä. Niiden joukossa kaatuivat muun muassa syyttäjien väitteet siitä, että aiemmin pitkiä vankeustuomioita saaneet miehet olisivat keskeisesti johtaneet petosliigaa. Oikeuden mukaan jutussa ei tullut ilmi seikkoja, joiden mukaan petosrikosten varallisuus olisi kulkeutunut syyttäjän väittämille johtomiehille, eli mm. Erkkilälle ja Kankaalle

Syyttäjän mukaan tätä väitettä oli tukenut se, että väitetyillä johtomiehillä oli käytössä kalliita autoja ja yhden asuntoa oli remontoitu. - Vaikka vastaajilla on ollut selvittämättömiä varoja ei siitä voida päätellä, että varat olisivat peräisin juuri syyteessä väitetyistä teoista, oikeus totesi.

Oikeuden mukaan petosrikosten laatu ei edellyttänyt eri henkilöiden osalta laadittua suunnitelmallista yhteistoimintaa saati järjestäytynyttä rikollisryhmää.

Pisin tuomio 4 v 6 kk

Oikeus piti konepetosten päätekijänä Petri Rainer Mykkästä, jolle tuomittiin pisin tuomio eli vankeutta 4 v 6 kk. Oikeuden mukaan Mykkänen oli syyllistynyt 22:een törkeään petokseen, 17:sta väärennykseen, kahteen törkeän petoksen yritykseen ja yhteen petokseen.

- Mykkänen on hallinnut syytteessä tarkoitettujen rikosten tekotavan ilman syytteessä väitettyä järjestäytynyttä rikollisryhmää, oikeus lausui. Kyse ei ollut järjestäytyneestä rikollisuudesta, vaan oikeuden mukaan Mykkäsen teoista, joihin hän oli käyttänyt muita henkilöitä.

Kenneth Dan Henry Grägg sai 4 vuotta vankeutta seitsemästä törkeästä petoksesta, kolmesta avunannosta törkeään petokseen, viidestä väärennyksestä ja yhdestä törkeän petoksen yrityksestä. Ehdonalaisessa olleen miehen rangaistukseen plussattiin vanhaa tuomiota. Gräggin osalta hylättiin kolme syytettä törkeästä petoksesta, kaksi törkeän petoksen yritystä ja yksi petos.

Yksi petosvyyhdin keskeisista hahmoista selvisi 2,5 vuoden tuomiolla. Hänet tuomittiin kahdeksasta törkeästä petoksesta ja avunannosta törkeään petokseen. Kuusi syytettä törkeästä petoksesta hylättiin. Oikeus lievensi rangaistusta, koska mies oli oikeuden mukaan vilpittömästi pyrkinyt selvittämään asiaa.

Syyttäjän päätekijöinä pitämien "kovien tekijöiden" syytteet hylättiin lähes kokonaan. Erkkilä ja Kangas tuomittiin lyhyisiin vankeusrangaistuksiin yhdestä törkeästä petoksesta ja törkeän petoksen yrityksestä, kolmas vain vangin karkaamisesta ja ampuma-aserikoksesta. Erkkilän ja Kankaan osalta syytteet mm. 12:sta törkeästä petoksesta hylättiin ja kolmannelta myös se kolmastoista.

Valtion varoista maksettavat korvaukset oikeusavustajille olivat yhteensä noin 400000 euroa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat