Mainos

KOMMENTTI: Vapaavuoren ilmoitus tuli kokoomukselle pahimpaan mahdolliseen aikaan

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) ilmoitus siirtyä Euroopan investointipankin varapääjohtaksi tuli kokoomuksen kannalta julki surkeimpaan mahdolliseen aikaan. Puolueen kannatus on vapaassa pudotuksessa.

Vapaavuori on antanut puheenjohtaja Alexander Stubbin (kok) aikana puolueelle sen uskottavimmat kasvot ja vie ne mennessään.

Moni kokoomusaktiivi ja kansanedustaja on kertonut tämänkin kirjoittajalle katuneensa katkerasti sitä, että tuki kokoomuksen puoluekokouksessa Lahdessa nykyistä puheenjohtajaa Alexander Stubbia.

Olisi sittenkin pitänyt äänestää Vapaavuorta, kisan ennakkosuosikkia.

Näinhän se monesti menee: puolueväki hurahti Stubb-ilmiöön, joka ei kantanut kesäkuukausia pitemmälle. Jälkiviisaus on turhaa ja imelää.

Mutta loppukesästä alkaen entisellä kykypuolueella on mennyt kaikki pieleen. Uskottavuus ja itsetunto on hukassa. Kannatus valuu kuin lehmän häntä ja on ennätysalhaalla 16,3 prosentissa.

Puolueen veteraanit muistelevat, että surkea tilanne oli Pertti Salolaisen (1991-93) ja Ville Itälän (2001-04) kausilla - mutta ei näin surkea.

Lahden puoluekokous oli Vapaavuorelle katkera kokemus ja painaa taatusti päätöksessä siirtyä Luxemburgiin, vaikka mies muuta väittää. Vapaavuori ei hävinnyt pelkästään Stubbille vaan myös Paula Risikolle, joten hänen puhumisensa ehdokkaaksi ylimääräiseen puoluekokoukseen ensi kesäkuussa - jos sellainen mahdollisesti tulisi -  olisi ollut mahdoton temppu. 

Pitäkää tunkkinne, saattaa mies ajatella itsekseen.

Siksi on ollut suorastaan ihailtavaa, miten Vapaavuori on kulkenut ja kulkee puolueen vaalikaravaanin mukana iloista naamaa näytellen.

Puolueen konservatiiviset kannattajat opettajista lääkäreihin ja yrittäjät ovat katsoneet ihmetellen puolueen nykymenoa ja karkaavat joukolla keskustan ja Juha Sipilän huomaan.

Tähän Vapaavuoren ilmoitus sattuu kuin viimeinen voitelu. Vapaavuori antanut puolueelleen sen uskottavmmat kasvot mm. telakkaratkaisussa ja Talvivaaran sotkuissa. Nyt hän siirtyy syrjään ja puolue jää lopullisesti pääasiassa Stubbin maineen varaan. 

Vapaavuorella kertyi pitkän uransa aikana kokoomukseen myös paljon vihamiehiä, jotka tekivä kaikkensa mm. Vapaavuoren puheenjohtajuuden estämiseksi. Yhden joukon motto Lahden puoluekouksen alla kuulemma olikin: "Meillä on puheenjohtajakisassa vain kaksi ehdokasta: Jan Vapaavuori tai kuka tahansa muu."

Kuin kirsikkana surkeuden päälle ex-komissaari, nykyinen europarlamentaarikko Olli Rehn (kesk) ilmoitti samana päivänä lähtevänsä eduskuntavaaliehdokkaaksi Helsingistä. Vapaavuorelta jää Helsinkiin noin 11 000 ääntä.

Kun katsoo kokoomuksen ehdokasjoukkoa, monella on varmasti houkutus äänestää tällä kertaa jopa kepun ehdokasta - ja Rehn lienee siihen ihmeeseen paras vaihtoehto.

Stubbin ainoa vaihtoehto on puolestaan tehdä poliittinen ihme huhtikuun vaaleissa ja kivuta takaisin raskaaseen sarjaan. Temppu on vaikea, muttei silti mahdoton. Ylen gallupissa 60 prosenttia ilmoitti puoluekantansa - 40 prosenttia miettii vielä.

Stubbin masinoiman vaalisloganin mukaan politiikka on rikki, mutta kyllä tällä hetkellä rikki on kokoomus itse. Kahdeksan vuotta hallituksessa ollut kokoomus saa katsoa peiliin, ja peräpeilissä näkyy myös taakse poistuneen ex-puheenjohtajan Jyrki Kataisen varjo.

Timo Haapala

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja