Kommentti: Tervetuloa takaisin, nuoruus – mutta riittääkö Ultra Bralle vielä yleisöä?

Ultra Bra tekee paluun! 24:46

Festarilavoille palaava yhtye oli 1990-luvun loppupuolella jotain mullistavaa ja jotain aivan muuta.

Kun asiaa oikein miettii, Ultra Bra oli aktiivivuosinaan outo ilmiö. Vuonna 1994 vasemmistonuorten laulukilpailua varten perustettu ja kisan voittanut poliittissävytteinen yhtye julkaisi neljä studioalbumia ja yhden kokelmalevyn.

Ultra Bra ei ollut kirjaimellisestikaan mikään pieni yhtye: alkuvuosina yhtyeessä oli 13 jäsentä. Muun muassa Anni Sinnemäki, Janne Saarikivi ja Juhana Rossi tekivät kantaaottavia sanoituksia johtohahmo Kerkko Koskisen säveltämiin kappaleisiin.

Etenkin yhtyeen debyyttilevy Vapaaherran elämää (1996) ja läpimurtolevy Kroketti (1997) hämmensivät ja herättivät huomiota kantaaottavuudellaan. Musiikkivideon keltaisista sadetakeista ikuisesti muistettava jättihitti nimeltä Sinä lähdit pois nosti Ultra Bran valtavirtaan. Kalifornia-levyn (1999) jälkeen Ultra Bra esiintyi kesäfestivaalien päälavoilla valtaville yleisöille.

Monet 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa syntyneet ovat eläneet 1990-luvun lopulla nuoruuttaan ja käyneet lukiota Ultra Bran tahtiin. Niin minäkin.

Outo Ultra Bra jätti jälkensä.

Joka ikinen kerta, kun matkustan lentokoneella kotikaupungistani jonnekin, päässä alkaa soida Helsinki-Vantaa. Joka ikinen kerta, kun uni ei tule, käännän tyynyn ja päässä soi He kääntävät tyynynsä.

Moni muu Ultra Bra -kappale soi päässä hyvinkin usein. Ja kun näkee keltaisen sadetakin, päässä alkaa soida se kappale, jonka sinäkin luultavasti hyvin tiedät.

Vuosina 1998–2001 tuntui, että festivaalien päälavoilla esiintyi aina kotimaisista suomeksi laulunsa laulavista kokoonpanoista ne kaksi suurinta: Ultra Bra ja Don Huonot. Usein jopa peräkkäin. Yhtyeet lopettivat toimintansa myös samalla tavalla: Ultra Bra soitti viisi jäähyväiskonserttia Helsingin Tavastia-klubilla syksyllä 2001, Don Huonot kolme syksyllä 2003.

Don Huonot teki muutamia keikkoja kesällä 2010 ja 25-vuotisjuhlakiertueen vuonna 2015, mutta Ultra Bra on noussut lavalle jäähyväiskeikkojensa jälkeen kahdesti: Tavastia-klubin pomo Juhani Merimaan 60-vuotisjuhlissa vuonna 2007 sekä presidenttiehdokas Pekka Haaviston tukikonsertissa tammikuussa 2012.

Nyt Ultra Bra palaa festarilavoille, mutta vieläkö yleisö seuraa mukana? Kun yhtye nähtiin kesäfestivaaleilla viimeksi kesällä 2001, sekä yhtyeen jäsenet että yhtyeen yleisö olivat 16 vuotta nuorempia.

Ultra Bra ei ole tämänhetkisen tiedon mukaan levyttämässä uutta musiikkia, joten kesän kolme keikkaa perustuvat puhtaaseen nostalgiaan.

Monet oman ikäisistäni ihmisistä ovat perustaneet perheen ja kynnys lähteä festaroimaan on entistä kovempi. Lippujen hinnat ovat nousseet ja yleisössä ihmisiä, jotka eivät välttämättä olleet edes syntyneet silloin, kun Ultra Bra esiintyi edellisen kerran festivaaleilla.

Minä aion suunnata vähintäänkin päiväretkelle johonkin noista kolmesta tapahtumasta, sillä Ultra Bra oli outo ja merkittävä asia lukiovuosinani.

Moni saattaa ajatella samoin. Ultra Bra oli jotain ihan muuta, kuin mihin oli totuttu.

Lue myös:

    Uusimmat