Kommentti: Tämä oli Kaurismäen kultainen tilaisuus – Oscar-oljenkorsi on silti tulevaisuudessa yhä olemassa

Kuolleet lehdet -elokuvan Oscar-matka tyssäsi – kulttuuritoimittaja kertoo, miksi se ei ole pettymys 1:31
Katso video: Tällainen oli kulttuuritoimittajan ensireaktio, kun Kuolleet lehdet -elokuvan jääminen Oscar-ehdokkaiden ulkopuolelle oli selvinnyt.

Viime kesästä asti jatkunut hype ei huipentunut Kuolleet lehdet -elokuvan Oscar-ehdokkuuteen. Kaurismäki kuitenkin tulee vielä takuuvarmasti saamaan kansainvälistä tunnustusta elämäntyöstään, arvioi MTV Uutisten kulttuuritoimittaja Visa Högmander kommentissaan.

Viime toukokuussa se alkoi. Aki Kaurismäen elokuva Kuolleet lehdet valittiin Cannesin elokuvafestivaalien pääkilpasarjaan. Sitten tuli Cannesin elokuvafestivaalien tuomariston palkinnon eli Prix de Juryn voitto. Sitten Kaurismäen Alma-koira pokkasi palkinnon roolistaan elokuvassa koiranäyttelijöiden Palm Dog -gaalassa.

Lisää on seurannut pitkin syksyä ja alkuvuotta. Virallinen ensi-ilta 15. syyskuuta. Valinta kansainvälisen kriitikkojärjestö Fiprescin vuoden 2023 parhaaksi elokuvaksi. Valinta yhdysvaltalaisten elokuvakriitikoiden yhdistyksen (National Society of Film Critics) vuoden parhaaksi ei-englanninkieliseksi elokuvaksi. Valinta yhdysvaltalaisen Time-lehden vuoden parhaaksi elokuvaksi.

The Hollywood Reporter -aikakauslehden listoilla Kuolleet lehdet ylsi vuoden 2023 parhaiden elokuvien listalla viidenneksi.

European Film Awards -gaalassa Berliinissä elokuva oli ehdolla parhaan elokuvan, ohjauksen, käsikirjoituksen, miesnäyttelijän ja naisnäyttellijän sarjoissa, mutta palkintoja ei tullut. Kuolleet lehdet oli tammikuun alussa ehdolla parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Golden Globe -palkinnon saajaksi. Samassa gaalassa elokuvan naispääosan esittäjä Alma Pöysti oli ehdolla parhaaksi naisnäyttelijäksi musikaali- ja komediasarjassa yhdessä Hollywoodin megatähtien kuten Natalie Portman, Emma Stone ja Margot Robbie kanssa.

Ja kuten hyvin tiedetään, Kuolleet lehdet oli Suomen ehdokas parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon sarjassa. Elokuva eteni kilpailussa 15 ehdokkaan karsintalistalle, mutta jäi lopulta maaliskuun Oscar-gaalassa palkintoa tavoittelevan viisikon ulkopuolelle.

Pettymys hypeen nähden

Lopulliselle parhaan kansainvälisen elokuvan shortlistille yltäneet viisi elokuvaa tekivät Yhdysvaltain elokuva-akatemian valitsijoihin suuremman vaikutuksen kuin kaurismäkeläinen tragikomedia.

Oliko Oscar-ehdokkuuden ohi luisuminen sitten pettymys? Kun selvisi, että Kuolleet lehdet ei ole lopullisella ehdokaslistalla mukana, se ei ensin tuntunut pettymykseltä. Mutta mitä enemmän asiaa miettii, kaikkeen edellä mainittuun nosteeseen ja positiiviseen hypeen nähden – kyllä se pieni pettymys lopulta oli, vaikka se pelkkä hypekin on jo valtavan iso plussa.

Nyt jos koskaan, saattoi moni julkistusta odotellessa ajatella. Itsellänikin saattoi käydä mielessä ajatus, että jos Kuolleet lehdet valitaan Oscar-ehdokkaaksi, kyseessä ei ole kunnia vain Kuolleet lehdet -elokuvalle, vaan Aki Kaurismäen upealle ja pitkälle uralle elokuvantekijänä.

Kaurismäki on nyt 66-vuotias. Hän sanoi vuonna 2017 ensi-iltansa saaneen Toivon tuolla puolen -elokuvan jälkeen lopettavansa uransa, mutta niin vain syntyi vielä Kuolleet lehdet.

Ikänsä puolesta Kaurismäellä on hyvinkin mahdollisuudet tehdä vielä ainakin yksi pitkä elokuva. Ehkä tuo elokuva – jos sellainen ikinä tulee ja jos se saa osakseen likikään samanlaista hypeä kuin Kuolleet lehdet – on se elokuva, jonka saamassa huomiossa esiin nousee myös Kaurismäen tänä vuonna 41 vuotta kestänyt ohjaajaura. Auteur-ohjaajan elämäntyö.

Kuolleet lehdet on kaikessa tragikoomisuudessaan hyvä ja lämmin elokuva, jonka pääsy viiden lopullisen Oscar-ehdokkaan listalle olisi ollut yhtä perusteltua kuin sen jääminen siltä ulos on. Se on myös eräänlainen greatest hits -kooste kaikista niistä kaurismäkeläisen elokuvan tunnusomaisista piirteistä, joita olemme 41 vuoden aikana saaneet nähdä.

Palkintogloorian sijaan tärkeintä on lopulta se, että Kuolleet lehdet on löytänyt katsojansa Suomessa ja muualla maailmassa. Viime toukokuusta alkanut hype on tuonut elokuvalle mainetta ja yleisöä.

Mutta ehkä se seuraava elokuva on Aki Kaurismäen filmografian ja uran kirkas kruunu, jonka jälkeen ketään ei harmita.

Lue myös:

    Uusimmat