Kommentti: Älä ole pettynyt, Alma Pöysti – roolityö, jolla Golden Globe vietiin nenäsi edestä, on häikäisevä

Alma Pöysti Hollywood-tähtien rinnalla Golden Globe -gaalassa – MTV Uutiset paikalla 1:47
Alma Pöysti Hollywood-tähtien rinnalla Golden Globe -gaalassa – MTV Uutiset paikalla

Alma Pöystin Golden Globe -kategoriassa voiton vei hienon roolin Poor Things -elokuvassa tekevä megatähti Emma Stone, mutta oli miten oli: jo pelkät ehdokkuudet ovat Kuolleille lehdille ja Pöystille jättipotti, kirjoittaa MTV Uutisten kulttuuritoimittaja Visa Högmander.

Aki Kaurismäen elokuva Kuolleet lehdet ei saanut parhaan ei-englanninkielisen elokuvan eikä Alma Pöysti parhaan naispääosan Golden Globe -palkintoa roolistaan kyseisessä elokuvassa musikaalien ja komediaelokuvien kategoriassa.

Parhaan ei-englanninkielisen elokuvan palkinnon vei ranskalaisen Justine Trietin elokuva Putoamisen anatomia. Parhaan naisnäyttelijän Golden Globen musikaalien ja komediaelokuvien kategoriassa pokkasi yhdysvaltalaistähti Emma Stone roolistaan elokuvassa Poor Things.

Kuolleet lehdet on joka tapauksessa kerännyt jo hurjasti glooriaa. Koska viimeksi suomalainen elokuva on saanut yhtä paljon huomiota maailmalla?

Syyskuussa ensi-iltansa saanut elokuva palkittiin toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla Prix du Jurylla eli tuomariston palkinnolla. Heti vasta alkaneen vuoden alussa National Society of Film Critics eli yksi Yhdysvaltojen arvostetuimmista elokuvakriitikoiden yhdistyksistä valitsi Kuolleet lehdet parhaaksi ei-englanninkieliseksi elokuvaksi.

Yhdysvaltalainen Time-lehti puolestaan valitsi Kuolleet lehdet vuoden 2023 parhaaksi elokuvaksi ohi muun muassa Martin Scorsesen Killers of the Flower Moonin ja Christopher Nolanin Oppenheimer-atomipommidraaman.

Kuolleet lehdet ylsi syksyllä myös mukaan 15 elokuvan lyhytlistalle, josta valitaan tammikuun 23. päivänä lopulliset viisi elokuvaa, jotka kisaavat parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnosta maaliskuun gaalassa.

Lista Alma Pöystin kanssaehdokkaista parhaan naispääosan Golden Globe -palkinnon saajaksi musikaalien ja komediaelokuvien kategoriassa on hurjaa luettavaa. Jennifer Lawrence elokuvasta No Hard Feelings. Natalie Portman elokuvasta May December. Emma Stone elokuvasta Poor Things. Fantasia Barrino elokuvasta Häivähdys purppuraa. Margot Robbie elokuvasta Barbie.

Pöysti ja muut ehdokkaat eivät hävinneet huonolle näyttelijälle – Emma Stone on nimittäin häikäisevä roolissaan Poor Thingsin päähenkilö Bellana.

Miehille nauretaan

Suomen ensi-iltansa perjantaina 12. tammikuuta saavassa elokuvassa Stonen esittämä Bella on nuori nainen, elokuvan alussa vielä vainaja, jonka tiedemies Godwin Baxter (Willem Dafoe) herättää henkiin. Alkuun Bella on innokas opettelemaan elämää Baxterin siipien suojassa, mutta elämänjanossaan hän kuitenkin karkaa elostelijamaisen lakimiehen (Mark Ruffalo) mukana myrskyisälle matkalle, ensin Lissaboniin ja sitten halki eri mantereiden.

Aikansa ennakkoluulot karistaneesta Bellasta kasvaa vankkumaton vapauden ja tasa-arvon puolustaja.

Yorgos Lanthimosin ohjaamassa elokuvassa nauretaan patriarkaalisten asetelmien tekopyhyydelle ja itseään täynnä oleville miehille.

Aluksi mustavalkoisena etenevä elokuva muuttuu värilliseksi Bellan seksuaalisen heräämisen myötä.

Elokuvan suurin juju selviää katsojalle: Bellalla on raskaana itsemurhan tehneen naisen keho ja tämän oman, syntymättömän lapsen aivot.

Himokasta Bellaa yritetään alistaa ja pakottaa miesten yksityisomaisuudeksi, mutta tähän hän ei suostu. Miehet yrittävät, mutta Bellaa ei nujerreta.

Farssin rajamailla

Emma Stonen esittämä Bella on yksioikoinen mutta fyysisen seksuaalinen hahmo, jolle on välillä pakko nauraa, vaikkei tiedä, onko nauraminen lainkaan soveliasta. Stonen roolihahmo ja koko elokuva tasapainoilevat farssin rajamailla, ohjaaja Lanthimosin aiemmista töistä (The Lobster, 2015, The Favourite, 2019) tuttua sysimustaa huumoria ja sarkasmia unohtamatta.

Alma Pöysti ei siis hävinnyt Golden Globe -gaalassa huonolle näyttelijälle eikä huonolle roolisuoritukselle. Hän hävisi roolityölle, joka saattaa hyvin tuoda Emma Stonelle toista kertaa parhaan naispääosan Oscar-palkinnon.

---

Poor Things. Ensi-ilta: 12.1.2024. Ikäraja: 16. Pituus: 142 min. Ohjaus: Yorgos Lanthimos. Näyttelijät: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Jerrod Carmichael.

Katso Poor Thingsin traileri alla.

Poor Things -traileri 1:22

Lue myös:

    Uusimmat