Kommentti: Suomalainen lisäosa, jonka olisi pitänyt olla Microsoftin luureissa vakiovarusteena

Muovi harvemmin antaa laadukkaan tuntuman kännykkään. Tämän takia useimpien valmistajien lippulaivapuhelimissa on jo jonkin aikaa sitten siirrytty käyttämään kuorien osissa metallia. Laadukkailla materiaaleilla varustettua, hyvin viimeisteltyä design-puhelinta on miellyttävä katsella ja käyttää.

Microsoft on luottanut sinnikkäästi muovin lumoon jopa kalliin hintaluokan Lumia-kännyköissään. Kännyköiden reunoissa on saatettu käyttää metallia, mutta takakuori on ontosti kopsahteleva muoviläpyskä. Jos olet muovin ystävä, niin ongelmaa ei ole. Mutta monelle, joka kaipaa hieman yksilöllisempää designia, niin Lumiat eivät välttämättä ole olleet kärkivaihtoehtoja.

Suomessa suunniteltu (mutta tosin Kiinassa koottu) lisäosa pyrkii muuttamaan mielikuvan muovisista Lumioista. Kyseessä on Mozo-suojakuori, joka on kehitetty yhteistyössä Microsoftin kanssa. 

Kokeilin erilaisia Mozo-kuoria Lumia 950- ja Lumia 950 XL -kännyköillä sekä upouudella Lumia 650 -mallilla. Mozo kiinnitetään suoraan Lumian pohjaan kiinni puhelimen alkuperäisen muovikuoren tilalle. Kyseessä ei siis ole erillinen kehikko, joka napsautettaisiin olemassa olevien kuorien päälle.

Näin ollen kuoresta tulee aivan kiinteä osa puhelinta ja kokonaisuus säilyy eheänä ja kompaktina. Tästä Mozo ansaitsee plussaa.

Kuoriin on lisätty myös NFC-komponentti ja tietyissä malleissa langattoman latauksen mahdollistava ominaisuus. Kuorien vaihtaminen ei siis heikennä puhelimen alkuperäisiä ominaisuuksia, mistä tulee lisää plussaa.

Keinonahkaa...hmmm...

Lumia 650:n  tapauksessa sain kokeiluun ruskeasta keinonahasta tehdyn, kääntyvällä korttikotelolla varustetun flip cover -kuoren. Kuori kiinnittyy kiitettävän napakasti Lumian alkuperäisen muovisen takakuoren tilalle ja antaa luurille yhdessä hujauksessa aivan uuden ilmeen. Samalla flip coverin läppä suojaa kännykän näytön tehokkaasti. Tuote on myös erittäin ohut.

Mutta, mutta... Kovimman tason tyyliä metsästäville kyseinen toteutus tuskin riittää: Mozossa käytetty PU-keinonahka ei nimittäin ole materiaalina erityisen vakuuttava. Lisäksi kuori tuntuu kädessä halvahkolta.

Valkoiset reunatikkaukset ovat kiva lisä, mutta eivät riitä nostamaan kokonaisuutta premium-tuotteen tasolle. Muutenkin flip cover -toteutuksia on markkinoilla niin paljon, että se ei oikeastaan muunna Lumia 650 -kännykästä erityisen yksilöllisen oloista. Toisaalta flip coverin 25 euron hinta ei ole päätä huimaava.

Aito nahka ja metallin tuntu - Nyt päästiin asian ytimeen 

Lumia 950:n ja 950 XL:n tapauksessa kokeilinkin keinonahan sijaan aitoa nahkaa käyttävää takakuorta ilman flip cover -toteutusta. Tässä tapauksessa Mozo on onnistunut kiitettävän hyvin.

"Toivoisi, että kyseinen premiumvaruste kuuluisi lippulaivapuhelimeen vakiovarusteena."

Kuori on tyylikästä nahkaa ja se antaa laitteelle alkuperäistä selvästi arvokkaammaan ilmeen. Lumia 950 -malleja vaivannut muovisen olemus lentää jorpakkoon välittömästi, kun kyseisen kuoren vaihtaa alkuperäisen kuoren tilalle.

Kuoren reunaosa näyttää ja tuntuu aivan metallilta vaikka se ei olekaan täysin sitä. Reuna on ytimeltään muovia, johon on vain lisätty metallipinnoite. Samalla kuoren paino on saatu pysymään maltillisena. Toteutus on toimiva ja metallinen vaikutelma on kuitenkin vahvasti läsnä. 

Tässä vaiheessa tekisi mieli hyppiä tasajalkaa sohvalla ja huutaa ”Hyvä Suomi!”, mutta sitten päästäänkin tuotteen hintaan: 50 euroa. Hinta tuntuu melko tyyriiltä muutaman kymmenen neliösenttimetrin kokoisesta nahanpalasta. 

Toivoisi, että kyseinen premiumvaruste kuuluisi Lumia 950:n kaltaiseen lippulaivapuhelimeen vakiovarusteena. On hieman turhauttavaa, että ensin pulittaa kunnioitettavat 600 euroa kännykästä ja sen jälkeen vielä 50 euroa siitä, että siitä saisi oikeasti hienon näköisen design-tuotteen. Lippulaivakännykänhän pitäisi olla sitä jo suoraan paketista otettuna.  

Palataanpa vielä otsikossa esitettyyn kysymykseen: Tekeekö Suomalainen design-kuori Lumia-kännykästä komean?

Allekirjoittaneen kokeiluun perustuva vastaus on, että keinonahkaisen flip coverin tapauksessa näin ei täysin tapahdu, mutta aidolla nahalla ja metallilla verhoiltu takakuoren korvaaja on kieltämättä hieno, tyyriiden taputusten saattelemana. 

Lue myös:

    Uusimmat