Mainos

Kommentti: Sotku jatkuu iltapäivään – nyt ei hyvältä näytä!

Hajoamisen partaalla oleva hallitus jatkaa aamupäivällä sote-sovun etsimistä. Riippuu keneltä kysyy, miltä tilanne näyttää. Kokoomuksessa tilannetta pidetään toiveikkaana, kepun viesti on tyly: tämä oli tässä. Suomi on oudossa jamassa eikä tilanne selviä ennen iltapäivää. Nyt ei hyvältä näytä.

Kepun eli pääministeri Juha Sipilän ja kokoomuksen eli valtiovarainministeri Alexander Stubbin joukot ovat etsineet pää märkinä kompromissia, jotta hallituksen hajoaminen saadaan vielä estettyä.

Tosiasia on kuitenkin se, että yön ja aamun tunteina sotku ei ole edennyt siitä siihen.

Kun lukija nyt kysyy, miten tässä käy, vastaus kuuluu: Ei tietoa, ei harmainta hajuakaan.

– Tilanne on toiveikas, kokoomuksen piiristä sanotaan, joskaan kaikki kokoomuslaiset eivät jaa tunnetta.

– Tämä oli tässä. Tällä porukalla tästä ei tule mitään, ellei ihmeitä tapahdu, keskustasta torpataan.

Kuten sodassakin, osapuolten näkemykset vaihtelevat.

Kokoomus, joka on saanut viestinsä paremmin julkisuudessa läpi, sanoo kepun ajavan 18 sote-alueen vaatimuksellaan maakuntasatraappien johtamaa maakuntien Suomea.

Kepusta sanotaan, että eilinen ja yhä jatkuva kriisinäytelmä on vain jäävuoren huippu. Keskusta on kuulemma jo hallitusneuvotteluissa ilmoittanut, että 18-19 sotealueen vaatimus on sille ehdoton ja kyse ei ole vain terveydenhuollosta, vaan kokonaisesta hallintopaketista. Smolnan hallitusneuvotteluissa kokoomus oli kuulemma tähän sitoutunut.

Sotea on veivattu kuukausikaupalla ja kepu kokee, ettei mikään sen kompromissi ole kokoomukselle riittänyt, vaan kykypuolue on vetkuttanut ja pitkittänyt neuvotteluja tahallaan.

Kokoomuksen eilinen keksintö, että se vie asian vielä lauantain puoluevaltuustoon, sai kepun raivon valtaan. Kokoomuksen puoluevaltuuston kokous on sääntömääräinen ja se oli kutsuttu koolle jo aikapäiviä ennen kuin kriisin kärjistymisestä oli tietoakaan. Lisäksi kokoomuksen puoluevaltuusto on hyväksynyt hallitusohjelman, jonka mukaan sotealueita tulee enintään 19.

Sipilän viimeinen vetoomus kuultiin eilen kokoomuksen eduskuntaryhmässä. Sipilä kertoi tietävänsä, että esitys 18 sote-alueesta kuulostaa "oksettavan kepulaiselta", mutta hän lupasi tarjota ryhmän jäsenille pahoinvoinnin varalta oksennuspusseja.

Kokoomuksen ja kepun eduskuntaryhmät kokoontuvat klo 9.30. Niille ei ole tarjolla kuin päivitys (päivittely) tilanteesta.

Puheenjohtaja trio eli Sipilä, Subb ja Timo Soini (Ps.) eivät ehdi tavata ennen kello kymmentä.

Presidentti Sauli Niinistö on laskeutunut Aasian-vierailultaan Suomeen aamulla klo 6.15.

Toivottavasti Niinistö on saanut koneessa nukuttua, sillä iltapäivällä kylään saattaa tulla väsynyt pääministeri. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.