Kommentti: Snookersuuruus Mark Selby antoi taas lisää syitä vihata häntä – ja hyvä niin!

Mark Selbya saa luonnehtia ärsyttäväksi ja jopa tylsäksi snookerin pelaajaksi, mutta hän tekee selvästi jotain oikein, kun palkintokaapissa on nyt jo neljä MM-pokaalia, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen.

Snookerhistorian näyttävin ja fanien eniten rakastama pelaaja Ronnie O'Sullivan summasi täydellisesti Mark Selbyn haastavuuden vastustajana, kun kuusinkertainen maailmanmestari kommentoi MM-tapahtumia Eurosportille. Turnauksesta 2. kierroksella pudonnut O'Sullivan sanoi MM-finaalin alla sunnuntaina, että Selbyn vastustaja Shaun Murphy joudutaan raapimaan lastalla Crucible-teatterin lattialta, jos hän pystyy kukistamaan Selbyn kaksipäiväisessä ja maksimissaan 35-eräisessä loppuottelussa.

Mark Selby, 37

● Ammattilaisena vuodesta 1999
● Saavutukset: 4 MM-titteliä, 3 Masters-titteliä, 2 UK Championship -voittoa ja yhteensä 20 rankingturnausvoittoa
● Uran palkintorahat noin 7,95 miljoonaa euroa 

Samaan hengenvetoon O'Sullivan sanoi toivovansa snookerfanina Murphyn voittoa. Erittäin moni jakoi legendan näkemyksen. 

O'Sullivanin käyttämä liioittelu lastasta ja Crucible-teatterin lattiasta alleviivasi hyvin sitä, millaisiin vesiin Selby vie vastustajansa armottoman pitkissä otteluissa MM-areenalla.

Niissä Selby on omimmillaan, mikä huomattiin tämänkin vuoden turnauksessa. Selby oli tappiolla niin finaalissa Murphylle kuin välierässä Stuart Binghamille, mutta kaivoi itsensä johtoasemiin ratkaisuhetkiä kohti mentäessä.

Varsinkin välierässä pinnalle nousi jälleen kerran – yhden kolmeminuuttisen lyöntipohdinnan ansiosta – Selbyn lyönteihin käyttämä aika ja se, että hän tulee vielä pöydälle erien ollessa käytännössä jo ratkenneita. Esimerkiksi Binghamia vastaan ponkaisi ylös tuolistaan, vaikka erävoitto olisi vaatinut vastustajalta viittä virhettä.

Pelitaktiset ratkaisut ovat toinen Selbyn kohdalla esiin nouseva asia. Jos tarjolla on näyttävä, mutta hieman riskialtis tapa jatkaa pistesarjaa ja idioottivarma turvalyönti, joka ajaa vastustajan vaikeuksiin, Selby valitsee sata kertaa sadasta jälkimmäisen.

Eihän tämä kaikille maistu, se on selvää. Kahden vuoden takainen maailmanmestari ja lajin tunnustetuin lyöntitykki Judd Trumpkin avautui hiljattain siitä, että pelin pitäisi olla näyttävämpää fanien mielenkiinnon vangitsemiksi.

Säännöt eivät kuitenkaan poissulje ajoittaista hidastelua ja turvalyöntien suosimista. Niinpä Selby ei välitä. Hän vain tekee juttuaan, ja vaikuttaa näin vastustajan pelirytmiin ja koettelee tämän päänuppia. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Selby todennäköisesti menestyisi myös rohkeammalla ja näyttävämmällä pelityylillä, siitä osoituksena uran lähes 700 sadan pisteen lyöntisarjaa. Mutta miksi vaihtaa mitään, kun hän on juuri tällä tavalla snookerin ehkä pelätyin vastustaja, ainakin MM-kisoissa.

Mark Selbysta on helppo olla pitämättä. Mutta hänen pelinsä kutsumista huonoksi snookeriksi tai tahraksi lajikirjossa ei voi perustella kukaan, sillä Selbyn – oman sukupolvensa parhaan ja menestyneimmän pelaajan – vahvuudet ovat hienoa snookeria siinä missä someilmiöiksi nousevat kierrepussituksetkin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja