Kommentti: Snookerissa 2000-luvun suurin ottelu – yli puolen miljoonan MM-potti vain sivuseikka Ronnie O'Sullivanille

Ronnie O'Sullivanin ja Judd Trumpin välinen MM-finaali on monen huippusnookerissa puhuttaneen tarinan päätepiste. Ja monen uuden tarinan alku, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen. 

Kun Ronnie O'Sullivan voitti Steve Davisin sekä Stephen Hendryn kaltaiset legendat ja marssi suurturnaus UK Championshipin mestariksi 17-vuotiaana marraskuussa 1993, huippusnookerin uusi ihmepoika oli esitelty. 

Hän valloitti seuraavalla kaudella myös toisen arvoturnauksen Mastersin, vaikka nuoren englantilaisen siviilielämä oli sekavaa muun muassa isänsä murhatuomion takia. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

GettyImages-830091060
17-vuotias Ronnie O'Sullivan vei UK Championship -pystin vankilaan, jossa hänen isänsä istui murhatuomiota.

MM-kisoissa O'Sullivan niitti mainetta esimerkiksi historian nopeimmalla maksimisarjalla vuonna 1997, mutta himoittu titteli antoi odottaa aina vuoteen 2001 – olihan 90-luku Hendryn valtakautta. 

Keväästä 2001 snookerissa käynnistyi Ronnie O'Sullivanin dominanssi – niin suosiossa kuin titteleissä mitattuna. Ja se jatkuu edelleen O'Sullivanin ollessa 46-vuotias. 

Kun 15-vuotias Judd Trump liittyi ammattilaiskiertueelle kaudella 2005-2006, puheet uudesta O'Sullivanista käynnistyivät. Olihan juniorimestaruuksia hämmästyttävän nuorena haalinut Trump myös tunnustautunut kovaksi "Rocket"-faniksi.

Trumpin startti oli kuitenkin huomattavasti idolinsa vastaavaa verkkaisempi. Todellinen läpimurto tuli kaudella 2010-2011, kun Trump voitti ensimmäisen ranking-turnauksensa ja eteni MM-finaaliin (tappio John Higginsille 15-18). 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Tuon kevään jälkeen Trump on haalinut enemmän ranking-titteleitä kuin kukaan muu, myös maailmanmestaruuden vuonna 2019. Mutta hän on pysynyt enemmän suurturnauksia valloittaneen O'Sullivanin varjossa. 

Viimeisen reilun vuosikymmenen aikana kaksikko on käynyt vastakkain useita eeppisiä finaaliotteluita, päällimmäisenä vuoden 2014 UK Championshipin huipennus, jonka O'Sullivan voitti 10-9 hämmästyttävien vaiheiden jälkeen.

Snookerin MM-finaali

– Mestaruuteen vaaditaan 18 erävoittoa
– Palkintorahat: Mestarille 595 000 euroa, kakkoselle 240 000 euroa 
– Ottelu pelataan neljässä jaksossa: sunnuntaina kello 15 ja 21 sekä maanantaina kello 15 ja 21
– O'Sullivanilla on kuusi mestaruutta (2001, 2004, 2008, 2012, 2013, 2020), Trumpilla yksi (2019)

Listalta on kuitenkin puuttunut se kaikista kirkkain helmi: Kahden sukupolviensa ehdottoman ykköspelaajan kohtaaminen MM-finaalissa. 

MM-kisoista O'Sullivanilla ja Trumpilla on yksi yhteinen muisto, kevään 2013 välierä. Tuolloin kokeneempi tähti oli parempi lukemin 17-11 ja hän eteni lopulta uransa viidenteen mestaruuteen. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Nyt O'Sullivan hakee seitsemättä MM-titteliä, mikä veisi hänet tasoihin Stephen Hendryn kanssa modernin aikakauden ykkösnimenä. Tämä mahdollisuus on näkynyt O'Sullivanin olemuksessa Sheffieldissä. Hän on ollut keskittyneempi, määrätietoisempi ja armottomampi. 

Tiellä on enää Trump, joka himoitsee uransa toista mestaruutta. Useamman kuin yhden maailmanmestaruuden pelaajia on lajin lähes satavuotisessa MM-historiassa 13 – heistä vain viisi on aktiivipelaajia.

Voitolla 32-vuotias Trump muuraisi oman valtakautensa perustan. Ja samalla hän tuhoaisi O'Sullivanin suuren mahdollisuuden. 

Mahdollisuuden, joka ei saata enää koskaan toistua. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja