Kommentti: SM-liigan kevät huipentuu juuri niin, kuten on herkuteltu – lukema 15 miljoonaa kertoo nyt kovaa kieltä koko sarjasta

Maalikooste: Tappara - Ilves 6:05
Videolla kuvaa perjantain Tappara-Ilves-ottelusta.

SM-liigan kevääseen voi povata juuri sellaista päätöstä, mitä on jo pitkään herkuteltu. Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola saattoi leikitellä skenaariolla, mikä toteutuu, kuten Tapola sanoi, hyvin todennäköisesti. Kyse ei ole pelkästään siitä, mitä nyt käy. Kyse on siitä, mihin suuntaan koko SM-liiga on menossa. Isoista on tulossa enemmän kuin isoja, kun taas muilla on hatussa pitelemistä, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen.

– Ilves yltää erittäin todennäköisesti finaaleihin, Tapparan kultasormi Jussi Tapola totesi, kun hän lähti leikittelevään kysymykseen mukaan.

Tasapuolisuuden nimissä: kuinka todennäköisesti Tappara yltää finaaleihin?

– En mä tuohon osaa vastata mitään! Tapola vastasi leveän hymyn kera.

Perjantaina Tampereelle suunnatessa saattoi odottaa vain yhtä asiaa: ennakkonäytöstä. Esikuvaa siitä, mitä keväällä on tarjolla.

Pöytä oli katettu. Suoralla voitolla Tappara olisi runkosarjan ykkönen. Voitolla Ilves olisi runkosarjan ykkönen.

Halli oli myyty loppuun jo viikkoja aiemmin. CHL-mestari vastaan loistokiekkoa pelaava velipoika.

– Ilves on ihan Euroopankin tasolla kova mittari meille, kun mietitään sitä, missä pelitempo, luistelu- ja reagointinopeus menevät, Tapparan päävalmentaja Tapola heitti illan näytöksen jälkeen.

Hienoja sanoja sen jälkeen, kun Tappara oli antanut viimeisen silauksensa vellovaan kysymykseen.

Voiko kukaan voittaa sitä keväällä neljästi?

Ei.... oikein.

Vaaditaan jotain isompaa kuin ihmeitä.

***

Tappara on hyvä kaikessa. Sillä on loistava ykkösmaalivahti, loistava puolustus, terävä ja leveä hyökkäys, huipputason erikoismiehet ja viimeisen päälle hiottu pelitapa, joka ei anna armoa yhtään kellekään.

Tappara voidaan yllättää heikompana iltana runkosarjassa. Mutta kun mennään kevääseen, mihin Tappara lähtee arvokkaiden CHL-kokemuksien kera, se pystyy tokenemaan heikoista hetkistä hyvin lyhyen ajan sisällä.

Tapparan rutiinitaso on äärimmäisen korkealla. Se ikään kuin blokkaa kaikki mahdollisuudet, missä se voisi horjua.

Ainoaksi pyörittelyn kohteeksi jää se, että mitä jos Ilves? Mitä jos naapuri aiheuttaa sellaisen henkisen tilan, missä Tappara suistuu raiteiltaan?

Tätä saattoi pohdiskella perjantai-iltana, kun asteli Nokia Arenan uumeniin. Pystyisikö Ilves tähän pitkän ja vahvan jakson jälkeen?

Ei, ei pystynyt.

Tappara oli timanttisen hyvä 40 minuutin ajan.

Se ikään kuin määritteli koko keväälle vaatimustason.

– Rima on korkealla. Vaatii nappisuoritusta, että voi pärjätä, Ilves-tähti Petri Kontiola myönsi.

Ilveksellä oli omat vahvat hetkensä. Se jäi silti isossa kuvassa selvästi jälkeen.

Ikään kuin kovin haastaja oli kehissä, mutta ei aivan henkisesti läsnä. Ilvekseltä voi odottaa parempaa. Eri asia on se, että riittääkö sekään.

***

SM-liigan kevät vaikuttaa käsikirjoitetulta. Tapparan ykkös- ja Ilveksen kakkossija takaavat sen, että tamperelaisseurat kohtaavat vasta finaaleissa.

Eli mahdollista on, että kauan odotettu huipennus voi tulla eteen.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että näin myös käy.

Koska kuka muu kuin Tappara ja Ilves?

Puhutaan mestarimaisesta koneesta ja viime keväästä selkeästi vahvistuneesta haastajasta, jolla on palaset kohdillaan.

Voiko kukaan muu yllättää?

Kenties raikas KalPa, joka on kiusannut molempia tamperelaisseuroja? Ehkä. Realistisesti ei.

Pelicans? Hieno tarina, mutta nyt vaaditaan osoituksia siitä, että nuoren rungon kantti kestää, kun pitää raapia yhdestä vastustajasta neljä voittoa parin viikon sisällä.

Muut? Ei.

Isossa kuvassa SM-liigassa eletään nyt muutostilan äärellä.

Isot ovat olleet isoja, mutta nyt isoista on tulossa jättiläisiä.

Oulun Kärpät teki vastaikää merkittävän yrityskaupan, kun se hankki osake-enemmistön Ihku-ravintolaketjun omistavasta Tunturiviihde Oy:stä. Kaupan myötä Oulun Kärppien liikevaihto tulee kasvamaan 30 miljoonaan euroon.

Tämä tarkoittaa konkretian tasolla sitä, että Kärppien reagointikyky vahvistuu entisestään. Vaikka merkittävä osa liikevaihdosta kohdistuu ravintolaketjun pyörittämiseen, Kärppien tulonsaanti tasaantuu ja riskit vähenevät. Sen lisäksi se voi hyödyntää ravintola- ja tapahtumajärjestämisosaamistaan siinä vaiheessa, kun Ouluun saadaan kauan odotettu uusi areena.

– Miksei liikevaihto voisi olla jonain päivänä 20 tai 30 miljoonaa euroa? Ei kai siinä ole rajaa pitkässä juoksussa, Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo sanoi MTV Urheilun haastattelussa.

Jalo puhui mahdollisuuksista, mitkä liittyvät Ilveksen ja Tapparan tuoreeseen kotiin, Nokia Arenaan.

Kumpikaan Tampereen suurista ei ole pystynyt vielä ulosmittamaan kaikkia niitä mahdollisuuksia, mitä uusi kompleksi tarjoaa.

– Olemme edelleen harjoitteluasteella, Tapparan toimitusjohtaja Mika Aro myöntää MTV Urheilulle.

Tästäkin huolimatta molemmat seurat takovat jo nyt hurjaa tiliä.

– Silloin kun tulimme tähän uuteen areenaan, tavoittelimme ensisijaisesti 15 miljoonan euron liikevaihtoa pelkästään kiekkotuotteella. Se ei varmaan tänä vuonna toteudu, mutta se on mahdollisuuksien rajoissa, Aro pyörittelee.

Kyseinen lukema kertoo kovaa kieltä siitä, miten isojen asioiden ympärillä nyt ollaan. 15 miljoonan euron liikevaihto ei tarkoita suoraan sitä, että Tappara takoisi vuosi toisensa jälkeen valtavia, miljoonien eurojen tuottoja. Se tarkoittaa kuitenkin sitä, että Tappara voi panostaa entistä pienemmällä riskillä kiekkotuotteeseensa eli edustusjoukkueeseensa.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Tapparan nykyinen liigajoukkue maksaa 5 miljoonaa euroa. Se on ennennäkemätön lukema.

Tappara panostaisi näin lähes yhtä paljon pelaajiinsa, mitä pienemmän liigaseuran kokonaisliikevaihto on vuosittaisella tasolla.

Jatkossa isoista tulee yhä isompia. Kiekkotuotteen ympärille rakennetaan liiketoimintaverkosto, johon kuuluu useita eri toimialoja. Tätä kautta ansaintakaava sen kuin kasvaa.

– Katseen pitää aina suuntautua eteenpäin. Aina pitää pyrkiä parempaan. Niin liiketoiminnassa kuin urheilussa, Tapparan toimitusjohtaja Aro julistaa.

Hallitseva Suomen mestari, joka kruunattiin helmikuussa CHL-kuninkaaksi, joka voitti perjantaina SM-liigan runkosarjan.

Ja joka voittaa hyvin todennäköisesti keväällä mestaruuden.

Ja joka vain kasvaa.

Moni SM-liigaseura voi vain unelmoida kiekkotuotteen 15 miljoonan euron liikevaihdosta. Monen kohdalla puhutaan silkasta mahdottomuudesta.

Tappara ja Ilves voivat tavoitella tätä Nokia Areenalla. Muilta vaaditaan kiekon ulkopuolisia, poikkeuksellisia toimenpiteitä.

Kun iso määrä rahaa yhdistetään osaamiseen, syntyy laatua. Tapparalla osaamista on ollut jo pitkään. Ilveksellä on sitä nyt.

Ei kannata yllättyä, jos keväiset Tampereen karkelot jatkuvat vielä pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat