Kommentti: SM-liigan keväässä pyörii hämmentävä sirkus – nyt nähty ylitti pahasti ymmärryksen

Tapparan Casimir Jürgens täräyttää poikittaisella mailalla KooKoon Axel Ottossonia niskaan – tuomarit eivät reagoi 0:59
Video: Tapparan Casimir Jürgens täräyttää poikittaisella mailalla KooKoon Axel Ottossonia niskaan – tuomarit eivät reagoi

SM-liigan kurinpidon ja Liigan tilannehuoneen toimintaa on tällä hetkellä vaikea tulkita. Tiistaina eteen tuli uusi todella hämmentävä tapaus, joka vain lisää epätietoisuuden määrää, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen.

SM-liigan keväässä on jo nyt nähty puhuttelevia käänteitä ja isoja yllätyksiä. Kärppien putoaminen aiheutti ansaittua kritiikkiä, TPS:n suunnalta on kuulunut rajuja viestejä ja esimerkiksi Ässät ehti jo horjuttaa mestarisuosikki Ilvestä.

Tunne on ollut läsnä. Eri paikkakunnilla on pelattu huikeita kiekko-otteluita, joissa tilaa ei ole ollut nimeksikään. Ei kaukalossa, eikä katsomossa.

Isoa kuvaa tarkistellessa voisi sanoa, että hyvä näin. Kiekko kiinnostaa ja liikuttaa suomalaisia. Liiga tarjoaa oikein hyvää viihdettä.

Intensiivisten kamppailujen keskellä on nähty myös ylilyöntejä. HIFK:n Ilari Melart sai kahden ottelun pelikiellon, kun hän täräytti poikittaisella mailalla Lukon Anrei Hakulista olkapään ja naaman seudulle.

Piakkoin sen jälkeen, kun Liiga oli tiedottanut Melartin rangaistuksesta, se julkaisi hyvin erikoisen päätöksen.

– Tilannehuone on tarkastanut tiistain Tappara–KooKoo-ottelusta Tapparan Casimir Jürgensin mailalla lyönnin KooKoon Axel Ottossoniin. Tilanne ei etene Liigan kurinpitodelegaation käsittelyyn, sarjan twiitissä kerrottiin.

Ei tarvinnut kauaa odotella, kun palautetulva virtasi valtoimenaan.

Päätös on todella hämmentävä, sillä C Moren lähetyksessä näytettiin hidastekuvaa, jossa näkyy selkeästi se, kuinka Jürgensin poikittainen maila osuu Ottossonin niskaan. Eli siis todella vaaralliselle alueelle.

Video tästä näkyy jutun yläreunasta.

Kaiken lisäksi kuva näyttää huomattavasti paremmin mailan osumiskohdan kuin esimerkiksi Melartin ja Hakulisen tapauksessa.

Eikä tuoreinta tempausta viety eteenpäin?

Mitä ihmettä.

***

”Liigan toiminnassa on tällä hetkellä paljon hyvää. Kurinpidon kaukaisuus on kuitenkin iso huolenaihe, koska tuolta voi kaivaa esiin videoita, missä samankaltaisesta taklauksesta ei tule ensin minkäänlaista pelikieltoa ja yhtäkkiä toiselle napsahtaa yhdeksän ottelun kakku. Onhan tuo nyt ihan linjatonta! Ei meistä kukaan tiedä, että mikä linja on ja mitä tulee mistäkin. Iso, iso epäkohta”, KalPan päävalmentaja Tommi Miettinen hämmästeli MTV Urheilulle joulukuussa.

SM-liigan kurinpitoon on kohdistunut jo vuosien ajan isoja kysymysmerkkejä. Ennen kaikkea kritiikkiä on herännyt Miettisen mainitsemasta linjattomuudesta.

Jääkiekko on vaikea laji, kun puhutaan siitä, miten eri tilanteiden välille pitäisi löytää symbioosi ja tietty malli, jonka mukaan olisi helppo olettaa, mitä tuleman pitää.

Koska jokainen tilanne on erilainen. Siitä syntyy kaikista suurin haastavuus.

SM-liiga on pyrkinyt reagoimaan tähän tuomalla muun muassa selkeitä linjavetoja päähän kohdistuneiden taklauksien tulkintaan. Rima on ollut välillä todella matalalla ja välillä taas tulkintoihin on tehty muutoksia.

Hämmentävyys ei ole kadonnut kuitenkaan yhtään minnekään. Jossakin tilanteessa pelaajaa taklataan päähän, mutta tähän ei reagoida millään tavalla. Joskus jo pieni osuma otetaan välittömästi käsittelyyn.

Joskus myönnetään, että taklaus osuu päähän, mutta kyseessä ei ole siltikään päätaklaus, niin kuin Lukon Thomas Gregoiren tapauksessa nähtiin.

Liigan rangaistusportaan toiminnasta tulee hakuammunnan fiilis, mikä ei ole koskaan hyvästä.

Tiistaina nähty ylitti pahasti ymmärryksen.

– Ilkeä tilanne, Ottosson loukkaantui. En usko tahallisuuteen, mutta kyllähän maila tuli niskan seudulle. Tuntuu vähän karulta, että neljä tuomaria ja kukaan ei pysty näkemään tuota. Jotenkin tuntuu, että nämä kääntyvät tietyllä tavalla, KooKoon Olli Salo kommentoi tapausta pelin jälkeen.

Puolueellisuus on aina kova syytös. Enemmänkin ongelma on se, että nyt katsojilla, seuraajilla tai muilla toimijoilla ei ole mitään hajua, että mistä mitäkin seuraa.

Se jättää ikävän sivumaun muuten hienoon kevääseen.

Tervetuloa villiin länteen. Kaikki on mahdollista. Tai ei ole. Mistä sitä tietää.

Lue myös:

    Uusimmat