Kommentti: SM-liiga painii valtavan ongelman kanssa

Kimmo Rannisto jätti pestinsä SM-liigan toimitusjohtajana perjantaina. Päätöstä ei voi pitää isona yllätyksenä, sillä SM-liigan uskottavuus on rakoillut pahasti.

Sinebrychoffin kaupallisen johtajan tontilta SM-liigaan hypänneen Ranniston aikakaudella tapahtui paljon. Rannisto aloitti Suomen suosituimman urheilulajin ykkössarjan toimitusjohtajana elokuussa 2013.

Rannisto oli muutosjohtaja. SM-liiga oli jo aloittanut uudistusprosessin vaihtamalla nimensä Liigaksi ja uusimalla logonsa. Jokerit jätti SM-liigan kauden 2013-2014 päätteeksi ja Vaasan Sport nostettiin helsinkiläisten tilalle.

Rannisto sai niskaansa paljon lokaa, kun KooKoo nostettiin kabinettipäätöksellä SM-liigaan. Viime syksynä tuli ilmi Jukureiden nosto ja SM-liigan laajentuminen 16 joukkueen sarjaksi. Samalla SM-liiga suljetaan kevääseen 2018.

Samaan aikaan Bluesin talous on aivan retuperällä. Se ei toki ole Ranniston vika, mutta kuinka SM-liiga on voinut antaa Bluesille liigalisenssin? SM-liigan laajentaminen on nostattanut huolta entisestään; voiko 16 joukkueen sarja olla elinvoimainen taloudellisesti ja urheilullisesti järkevä?

Ranniston suurimmaksi tahraksi muodostui tammikuun tasausotteluiden järjestely. SM-liiga maksoi Vaasan Sportille siitä, ettei joukkue valitse HIFK:ta vastustajakseen. Näin pääkaupunkiseudulle saatiin HIFK:n ja Bluesin välinen kohtaaminen.

Tämän lisäksi kummeksuntaa on herättänyt se, että Rannisto puuttui toimitusjohtajan oikeudella kurinpitotoimiin. Hänen vaatimuksestaan joitakin epäselviä tilanteita vietiin kurinpitäjän käsittelyyn. Aina näin ei kuitenkaan ollut, vaikka aihetta olisi ollutkin.

Ranniston aikana SM-liigan yleisömäärät ovat laskeneet radikaalisti – joskin Jokereiden KHL-loikka osaltaan taantumaa selittääkin. Voinee kuitenkin todeta, ettei Rannisto onnistunut viemään SM-liigan muutosprosessia onnistuneesti läpi. Jääkiekon lippulaiva SM-liiga on sekavassa tilanteessa.

Rannisto oli usein piilossa, kun olisi kaivattu johtajuutta ja esiintuloa. Hänen edeltäjänsä Jukka-Pekka Vuorinen ja Urpo Helkovaara olivat käytännössä aina tavoittavissa. Rannisto puolestaan oli äärimmäisen hankala tavoitettava.

Ranniston haastattelupyynnöt ovat kulkeneet PR-päällikön kautta. SM-liiga on perustellut kankeaa menetelmää normaaliksi yritystoiminnaksi. Monilla suuryrityksillä on selkeä sapluuna tiedottamisen suhteen kriisitilanteiden varalle, SM-liigan toimistolla sen sijaan pidetään puhelimet äänettömällä.

SM-liigan hallituksella on mietinnän paikka. SM-liiga ei ole aiemmin saanut näin paljoa negatiivista julkisuutta. Nyt jos koskaan SM-liiga tarvitsee jämäkän johtajan. Uskottavuus on koetuksella.

Lue myös:

    Uusimmat