Kommentti: Sipilän hallitukselta taitava peliliike, ammattiliittojen on paha kävellä eduskunnan yli

Hallitus käsikirjoitti tänään uusiksi kiistan irtisanomislaista. Ensi viikolla eduskunta ottaa kantaa hallituksen työllistämiskeinoihin ja sen jälkeen kaiken järjen mukaan pulinat pois, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Hetken näytti jo siltä, että hallituksen ja ay-liikkeen nokkapokasta tulee pitkä, kivulias ja kallis. Ammattiliitot aloittivat painostustoimet jo alkusyksystä, mutta irtisanomislaki tulee eduskuntaan aikaisintaan loppuvuonna.

Tilanne on kestämätön, jos poliittiset lakot ja työtaistelutoimet kestävät kuukausia. Yhden vuorokauden lakko maksoi EK:n arvion mukaan 50 miljoonaa euroa.

Natinaa on kuulunut myös työpaikoilta, joissa ylityökiellot ovat nakertaneet duunarin palkkapussia. Jäätynyt konflikti ei saa sataprosenttista tukea kaikilta palkansaajiltakaan, joiden työnantajat ovat vastatoimien sijaiskärsijöitä.

Viime perjantaina moni kohotti kulmakarvojaan, kun SAK:n liittopäättäjät lietsoivat toisensa ylikierroksille. Räväkimmissä puheissa vilahtivat yleislakko ja polttoainejakelun keskeyttäminen.

Kiista-asia on ay-liikkeelle periaatteellisesti suuri ja viimeinen niitti hallituksen pitkässä syntilistassa, mutta sittenkin pieni muutos nykytilaan.

Tiistaina on luvassa värikäs keskustelu eduskunnassa ja keskiviikkona äänestys. Tämän jälkeen nähdään, mikä on ay-liikkeen vastaus. Käytännössä Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto päättää, nouseeko peukalo ylös vai alas. Aallon ensireaktiot hallituksen tiedonantoon olivat tylyn tiukat.

Hallituksen taktinen veto, jonka isä on tiettävästi keskustan Matti Vanhanen, on nerokas. Eduskunta on suomalaisen demokratian korkein päättäjä ja sen haastaminen on ay-liikkeelle paljon hankalampaa kuin hallituksen potkiminen.

Ay-liikkeen johdossa on vastuullista väkeä, joka joutuu nyt tarkan pohdinnan eteen. Järkevintä olisi, että ensi keskiviikkona eduskunta äänestää ja sen jälkeen pulinat pois, kansa on puhunut.

Loppunäytös käydään joka tapauksessa ensi keväänä eduskuntavaaleissa. Se on ainoa oikea paikka vaihtaa politiikan suuntaa, jos niin halutaan.

Näin toimii kansanvaltainen demokratia. Tästä eteenpäin kyse on parlamentarismin uskottavuudesta.


Lue myös:

    Uusimmat