Kommentti: Sinisten kolmiloikkaaja Turunen aiheutti pahan riidan hallitukseen

Kokoomuksen eduskuntaryhmään on syntynyt melkoinen pyöröovi: Harkimo ulos, Turunen sisään. Kansanedustaja Kaj Turusen loikka suututti siniset ja tulehduttaa hallituspuolueiden välit, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Turunen on nyt sitten yhtä loikkaa vaille politiikan kolmiloikkaaja. Ensin perussuomalaisista sinisiin, nyt sinisistä kokoomukseen. Irvileukojen mukaan seuraavaksi kokoomuksesta katsomoon, sillä loikkarin osa ei ole helppo.

Loikkaus kokoomukseen ei ole kovin suuri yllätys, sillä yrittäjähenkinen Turunen on ollut sinisten ryhmässä kovin yksinäinen esimerkiksi ajaessaan paikallisen sopimisen lisäämistä. Jo viime kesänä perussuomalaisten ryhmän hajaannuksessa moni odotti Turusen siirtyvän kokoomukseen.

Epävarmuutta eduskuntaryhmässä

Sinisille Turusen loikkaus on kipeä asia, sillä heidän vastustajansa ovat kaiken aikaan odottaneet, milloin 1,5-prosentin puolue alkaa murentua. Ensimmäinen lähtö aiheuttaa varmasti vilkuilua ja pelkotiloja eduskuntaryhmässä, pitäisikö tässä itse kunkin jättää uppoava laiva.

Mitä lähemmäksi seuraavat eduskuntavaalit tulevat, sitä suuremmaksi nousee paine etsiä pakoreittejä, mikäli sinisten kannatus matelee takiaispuolueiden tasolla.

Rohkeaa peliä

Sinisten voimakkaat reaktiot eivät voineet tulla yllätyksenä kokoomukselle, joten melkoisen rohkeaa peliä hallituksessa nyt pelataan. Ilmeisesti kokoomuksessa on luja usko, että siniset eivät uskalla lähteä hallituksesta, vaan haluavat nauttia vielä vuoden ministeriauton kyydistä. Sitä herkkua tuskin on luvassa enää ensi vaalikaudella.

Kokoomukselle Turusen loikkaus on toisaalta tervetullut uutinen ja vaihtelua viime viikkojen sisäiseen kiehuntaan Harkimon, Lepomäen ja Vapaavuoren ympärillä. Ja kokoomus ajattelee, totta kai, enemmän puolueen omaa etua kuin hallituksen etua. Seuraavista eduskuntavaaleista povataan jännitysnäytelmää suurten puolueiden välille, jossa yksikin edustaja voi olla ratkaiseva.

Lue myös:

    Uusimmat