Kommentti: Ruotsi-peli paljasti Leijonien suurimman puutteen – nyt tehty NHL-ratkaisu osui täysin oikeaan

Jos miettii, mistä löytyvät Leijonien suurimmat puutteet tämän kevään MM-kisoissa, Ruotsi-peli antoi siihen oivallisia vastauksia. Suomen joukkuejohdon tekemä NHL-valinta eli kahden puolustajan värvääminen oli täysin oikea ratkaisu, kirjoittaa kisoja paikan päältä seuraava MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Leijonien turnaus oli alkanut voittokulkueessa, kun ennen keskiviikon Ruotsi-ottelua jalkoihin olivat jääneet Norja, Latvia ja Yhdysvallat. Leijonat oli ollut niskan päällä jokaisessa kamppailussa. Yhdysvaltoja vastaan ratkaisu tuli jenkkien pelin jäädyttämisestä ja erikoistilanteista.

Keskiviikon Ruotsi-taisto, joka päättyi 2-3-tappioon voittomaalikisassa, antoi oivallista viestiä siitä, missä Leijonien puutteet ovat.

Siihen tarjolla on yksinkertainen vastaus:

Puolustuksessa.

Leijonat on rummuttanut turnauksen alussa seitsemän puolustajan systeemillä. Mikko Lehtonen ja Juuso Hietanen ovat muodostaneet ykkösparin, Niklas Friman ja Sami Vatanen toisen, Atte Ohtamaa ja Mikael Seppälä kolmannen, kun taas Ville Pokka on toiminut seiskapakkina.

Lehtonen ja Hietanen ovat hoitaneet oman leiviskänsä kunnialla läpi. Tapparan tuore mestaripuolustaja Seppälä on ollut positiivinen yllätys fyysisellä ja perusvarmalla pelillään.

Atte Ohtamaa on ollut täysin oma itsensä, Friman on ollut näkymätön, mutta hyvässä valossa.

Heikoin lenkki on ollut Pokka, joka oli kammottavan heikko keskiviikon Ruotsi-ottelun avaushetkillä.

Eli juuri silloin, kun Suomen puolustajilla oli näytön paikka.

***

Leijonien puolustuksen suurimmat pelilliset haasteet ovat liittyneet kiekolla avaamiseen ja kaksinkamppailuvahvuuteen. Suomen puolustajat ovat haparoineet kovan paineen alla. Jopa jalkanopeuden kanssa ollut tekemistä. Vastustajien vaarallisimmat paikat ovat tulleet kiekollisten virheiden ja kaksinkamppailuhäviöiden kautta.

Ei sinänsä mitään uutta – niinhän jääkiekossa 90 prosenttia maaleista rakentuu.

Erityisesti ongelmat korostuivat Ruotsin aggressiivisen paineen alla. Ruotsi pääsi Yhdysvaltoja paremmin Leijonien träpin läpi, minkä myötä realiteetit tulivat raadollisemmin esille.

Jos oli Leijonilla ongelmia kiekollisen pelin kanssa, samaa saattoi sanoa Ruotsista, joka heitteli toisessa erässä 40 metrin norsukiekkoja. Leijonat katkoi, käänsi ja pelin suunta muuttui.

Ei se ole helppoa NHL-tähdilläkään, Rasmus Dahlinilla, Oliver Ekman-Larssonilla ja kumppaneillekaan.

Ruotsi-pelin suurin opetus liittyi siihen, missä ovat ne paikat, joihin Leijonissa voi iskeä. Keskiviikon ottelu tarjosi käsittelyaineistoa kisojen suurimmasta mestarisuosikista.

Kertoiko se totuuden siitä, mihin Leijonissa voi iskeä turnauksen ratkaisuhetkillä?

Ei välttämättä.

***

Keskiviikon Ruotsi-peli oli Leijonien pakeille viimeinen näyttöpaikka ennen isoa muutosta. Seuraavassa pelissä paikalle saapuvat NHL-huippunimet Miro Heiskanen ja Esa Lindell.

Erityisesti Heiskanen tuo Leijonien avauspelaamiseen ja kiekolliseen peliin aivan uuden ulottuvuuden. Heiskanen on NHL-seura Dallas Starsin dynamo ja moottori, jonka työkalupakista löytyy ruuvimeisseliä, vasaraa ja jopa turbovaihteella varustettu sirkkeli. Suomennettuna: Heiskanen tekee nerokkaita kiekollisia ratkaisuja ja pystyy nostamaan jalalla, jos sen tarve tulee.

Hän on Leijonien puolustuksen uusi johtohahmo. Taho, jota Suomen joukkue on kaivannut, vaikka Mikko Lehtonen onkin onnistunut enemmän kuin kelvollisesti.

Heiskanen tekee kaikkea. Eikä hän vain tee, hän loistaa.

Puhumattakaan Lindellistä, joka on jopa NHL:n mittapuulla yksi parhaista puolustavista puolustajista. Eikä hän ole pelkästään oman pään luutija, Lindellin kiekollinen peruspeli on jatkuvasti jämäkkää ja napakkaa.

Leijonien suurimpia puutteita ajatellen nyt tehty NHL-ratkaisu oli enemmän kuin oikea. Suomen puolustus tarvitsi leveyttä ja hartioita. Heiskanen ja Lindell ovat kuin reseptilääke kolotukseen.

Heidän monikäyttöisyytensä vie koko Leijonien kokonaisuutta eteenpäin.

Miksi kahteen uuteen pakkiin päätyminen oli oikea ratkaisu? Koska Leijonat tarvitsi enemmän puolustusvoimaa kuin uusia hyökkääjiä. Varsinkin kun NHL-tähti Roope Hintz ei ollut käytettävissä.

Nyt tehdyt liikkeet olivat toki vastustajien kannalta ikäviä. Ruotsi-pelin osoittamat iskunpaikat kun uhkaavat kadota kuin tuhka tuuleen. Varsinkin jos Heiskasen ja Lindellin esimerkillinen panos vie myös muita eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat